Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere: Kvalitet frem for kvantitet

Før et afgørende møde om støtten til små storbyteatre i København er der bred enighed om hellere at nedlægge et teater end at »smøre tilskuddet for tyndt ud«.

Casepersonen Malte arbejder nemt gratis +50 dage om året. Lige nu optræder han på Teater Grob, hvor han er fotograferet torsdag d. 10. april 2014. Hele serien bygger i øvrigt på en undersøgelse, hvor konklusionen er, at livet som skuespiller langt fra er glamour.
Casepersonen Malte arbejder nemt gratis +50 dage om året. Lige nu optræder han på Teater Grob, hvor han er fotograferet torsdag d. 10. april 2014. Hele serien bygger i øvrigt på en undersøgelse, hvor konklusionen er, at livet som skuespiller langt fra er glamour.

Der står teaterlukning på dagsordenen, når Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg torsdag skal fordele midlerne til små storby­teatre de kommende fire år. Der er grænser for, hvor tyndt tilskuddet kan smøres ud, lyder det fra et flertal af partierne efter regeringens beslutning om at flytte i alt 3,2 mio. kroner fra den københavnske pulje til Aalborg og Odense de kommende otte år.

»Det er vigtigt for mig, at vi holder fokus på kvalitet, så betyder antallet af teatre ikke så meget,« siger Venstres Jens-Kristian Lütken. »Ti teatre er i forvejen et meget højt antal. Jeg vil hellere samle kræfterne om at støtte de steder, der gør en forskel, som er gode til at tiltrække publikum og har nogle kunstneriske ambitioner. Så også selv om puljen ikke var blevet beskåret fra Kulturministeriet, synes jeg, man skulle arbejde i den retning – færre, men bedre teatre.«

Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) varslede allerede i marts, da kulturminister Bertel Haarder (V) meldte ud, at han agtede at flytte penge fra København til provinsen, at det kunne koste ét af hovedstadens i alt 11 små storbyteatre livet. I dag siger han:

»Selv om staten har skåret og desuden pålagt os en to procent besparelse, skal vi fastholde vores del af støtten. Men jeg vil ikke påtage mig noget ansvar i forhold til de konsekvenser, som statens reduktion medfører. Når staten giver mindre, vil tilskuddet enten blive smurt tyndere ud, eller vi får færre små storbyteatre.«

Intet kardinalpunkt for S

Hos Socialdemokraterne mener Tue Hækkerup ikke, det er et kardinal­punkt, om der bliver ti eller 11 små storbyteatre.

»Jeg er helt klar over, at det kan være liv eller død for et teater at forblive i ordningen, og at et teater risikerer at lukke helt, hvis det ryger ud. Derfor tager vi det meget alvorligt. Men hvis støtten bliver for udvandet, bliver det, teatrene leverer, for dårligt. Vi skal ikke nødvendigvis holde fast i at have mange halvsløje teatre. Så hellere færre, der fungerer godt,« siger han. Og Trine Schaltz fra SF er enig.

»Vi synes ikke, man skal smøre pengene så tyndt ud, at det bliver ligegyldigt,« siger hun og mener heller ikke, det er en mulighed, at kommunen kompenserer for de manglende statslige kroner:

»Så skulle vi jo tage dem fra noget andet på kultur­området, og hvad skulle det være? Jeg tror, vi er nødt til at fastholde det tilskud, vi har,« siger hun.

Hos de Radikale ville Michael Gatten ønske, at København ikke alene kunne opretholde det nuværende niveau, men også investere yderligere i kunsten, herunder de små storbyteatre.

»Vi kunne sagtens finde de første 20 teatre i København, der har niveau til at være blandt de små storbyteatre. Men som landet ligger, rækker pengene kun til ti teatre,« erkender han.

Kongelige millioner

I debatten om de små storbyteatres fremtid har det været foreslået at tage nogle af de 48 mio. kroner, som Københavns Kommune hvert år betaler til Det Kongelige Teater som driftstøtte til Operaen. Og den tanke kan Venstres Jens-Kristian Lütken godt følge:

»Vi giver temmelig meget til Det Kongelige Teater, så jeg synes godt, man kunne overveje at gøre det samme som staten, der jo har jo skåret ned på tilskuddet til Det Kongelige. Vi kunne skære tilsvarende, så det ikke kun går den ene vej, og bruge pengene andre steder – det behøver ikke nødvendigvis være på teaterområdet,« siger han.

Det forslag skydes imidlertid ned af kulturborgmester Carl Christian Ebbesen:

»København skal også have plads til det unikke og sublime. Vi har en aftale med Det Kongelige Teater om at give et bidrag, og det er ikke en del af diskussionen om de små storbyteatre. Det, tror jeg, der er enighed om i udvalget,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.