Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pioner inden for tv-skuespil er død

Jack Klugman - hovedrolleindehaveren i 70'er hittet Quincy - døde juleaften. Han blev 90 år gammel.

Jack Klugman til venstre som mange husker ham som Quincy. Til højre et arkivbillede fra 2004.
Jack Klugman til venstre som mange husker ham som Quincy. Til højre et arkivbillede fra 2004.

Årtier inden CSI-serierne blev et kæmpehit på sendefladerne verden over, så folk "Quincy". Amerikanske Jack Klugman spillede titelrollen som den knivskarpe retsmediciner, der ofte fandt de afgørende spor, alle andre havde overset. Men nu er Jack Klugman død. Han blev 90 år gammel.

Jack Klugman var særdeles klar i mælet, når han fortalte om sin tv-series inspiration for senere shows:
- Vi var det første CSI. Alle de nyere shows gentager bare, hvad vi gjorde, og har tilføjet blod og sex. Vores show handlede rent faktisk om noget, har Klugman sagt ifølge IMDb.com.

Vandt over kræft
Han sov stille ind den 24. december om aftenen i Los Angeles. Familien var ved hans side. Den konkrete dødsårsag kendes ikke, men hans søn udtaler til lokale medier, at hans far - der blev født Jacob Joachum Klugman - var sløvet ned de senere år.

Familien afviser samtidig, at det var den strubekræft, der plagede ham i slutfirserne, der dræbte ham. Den havde han overvundet. Men den ændrede hans stemme i dramatisk grad, hvilket kan høres i hans film fra 90'erne og frem.

Hans karriere var på det højeste i 70'erne. Det var her han anførte de førnævnte otte sæsoner af "Quincy" og havde en af de to hovedroller i tv-serien "The Odd Couple", der var inspireret af en en film fra 1968 af samme navn. Den havde Jack Lemmon og Walter Matthau i hovedrollerne. Klugman vandt to Emmyer i 1970 for at portrættere Walter Matthaus rolle i tv-versionen.

Men faktisk startede hans karriere langt tidligere. I 50'erne var han blandt de første skuespillere, der ernærede sig ved at optræde i tv-programmer og -serier. Han spillede desuden en af de 12 nævninge i Sidney Lumets klassiker i 12 Angry Men fra 1957.

Han efterlader en enke - Peggy Crosby. Hende giftede han sig med som 85-årig. Han er desuden far til to børn fra et tidligere ægteskab.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.