Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pas på! Udråbstegn giver hjerteslag

Jeg vil anbefale, at du holder snitterne væk fra dette katastrofetegn.

Susanne Staun
Susanne Staun

Unoder smitter. Sproglige unoder smitter maks. Selv så frygtelige forekomster som udråbstegn er smitsomme.

For eksempel havde jeg aldrig brugt et udråbstegn, før jeg havnede i en stilling som tegneseriehistorieredaktør. (Ja, det er rigtigt: Det er ét langt ord.) Her blev hver evig eneste ytring begået af mus eller ænder afsluttet med et højtråbende udråbstegn, ikke kun milde makrel! Og da jeg efter ti år i den stol afleverede mit første romanmanuskript, tænkte jeg ikke over, at antallet af udråbstegn kunne have forårsaget hjertestop i Klareboderne. Kuglen fra salonriflen sagde ZING!, når den haglede gennem luften! Der blev sagt Oh, shit!!, Ja, tak! Og Skrid, dit gamle røvhul! i ét væk Ah! blev der sukket og Ih, hvor du ka! og Nej, hvor er du dygtig! og Bare det var mig! – med »øjenbryn som citationstegn«, ovenikøbet.

Så nerveflænsende som at høre en knægt gasse sin borede, gearede knallert op i øregangen og lige til en indlæggelse.

Min dybt rystede redaktør fjernede hvert og ét med et utydeligt smil, og jeg var målløs. Hvordan var jeg dog blevet snigløbet af dette horrible tegn? Ti år i selskab med et regime, der kræver udråbstegn, som en alkoholiker kræver Smirnoff, tog hele to romaner at ryste af, men helt helbredt bliver jeg vist aldrig – præcis som en ryger, der altid vil have en rød lampe i hjernen, der fra tid til anden lyser op i ufortyndet nikotinsavn. Alligevel er synet i dag had ved første blik og samtidig, mærkværdigvis, er Vig bort, Satan! rette hilsen til udråbstegn.

En vittig tegnsætningskommentator bemærkede engang et skilt, hvorpå der stod: »Pølser! Burgere! Pomfrit««, og udbrød: »Hvilke andre dårende varer mon dette etablissement falbyder?« Eller sagt på en anden måde: Hvordan kan »Pølser! Burgere! Pomfrit!« dog nogensinde indfri den forventning, disse udråbstegn skaber? Dette, at de blev annonceret i citationstegn, mente vedkommende kunne tyde på, at der var tale om eufemismer for noget virkelig uhyggeligt, gemt derinde, bag fritureosen …

Gertrude Stein, et mærkeligt menneske fuldt af obskure meninger om tegn, mente, at udråbstegn var unødvendige forekomster, som mærkelige mennesker nærede følelser for, og tegnsætningsgudinden Lynne Trusse, der havde ekstremt mange følelser for alle tegn, karakterisede udråbstegn som »den ADHD-ramte søn, der griner for højt og smadrer alting« – det var efter at have karakteriseret punktum som faren, komma som moren og det lille, søde semikolon som hende, der stille øver klaver med krydsede hænder. Dér kan man tale følelser for tegn.

Men udråbstegn fungerer som CAPSLOCK. De implicerer skibskatastrofer og dødbringende fornærmelser. Dit dumme svin! slår simpelthen hårdere end dit dumme svin. Måske præcis, hvad du ønsker. Godt så. Ellers vil jeg anbefale, at du holder snitterne fra dette katastrofetegn og reserverer det til kun at redde menneskeliv. Eneste problem er, at ham, der går ud foran en bil, aldrig når at se, at du skriver pas på!

Som er den eneste legitime grund til at bruge et udråbstegn. Bortset fra Vig bort, Satan!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.