Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

På jagt efter DRs hemmelighed

I Storbritannien forsøger de at knække koden: Hvordan kan det være, vi laver den ene gode tv-serie efter den anden i Danmark?

Over to millioner danskere fulgte sidste afsnit af 'Forbrydelsen', og serien er blot en blandt flere danske tv-produktioner, der hitter i Storbritannien.
Over to millioner danskere fulgte sidste afsnit af 'Forbrydelsen', og serien er blot en blandt flere danske tv-produktioner, der hitter i Storbritannien.

Målet er at løse et mysterium. Intet mindre.

Den store britiske morgenavis The Independent har sendt en reporter til Danmark, nærmere bestemt til den danske tv-hit-fabrik, som DR kaldes i den fyldige artikel.

For hvordan kan den danske tv-station blive ved med at skabe hit på hit, spørges der allerede i artiklens overskrift.

Serier som Forbrydelsen, Borgen og Broen går sin sejrsgang i Storbritannien, og Sarah Lunds karakteristiske sweater er blevet et hit, og selv de kongelige er vilde med strikket, hvorfor hertuginden Camilla fik et eksemplar foræret under hende og prins Charles' besøg i Danmark.

Logisk med lun sweater

Og nu vil avisen The Independent altså aflure hemmeligheden.

- Jeg er i København for at møde de kreative hjerner bag hit-serierne , der har sat dansk tv-drama på landkortet. Jeg vil gerne vide, hvad de gør rigtigt for at skabe hit på hit og hvorvidt vores lokale tv-producenter har noget at lære af succesen, skriver Independents mand på stedet, Gerard Gilbert.

Reporteren bider i første omgang mærke i DRs skinnende sorte bygning og en isnende vind, der forklarer visdommen i Lunds strikkede sweater.

Gilbert møder DRs kulturdirektør Morten Hesseldahl. Han forklarer DRs serie-succes med, at der ikke har været for mange kokke indover.

Det handler om at have én vision, forklarer han journalisten.

- Vi tror på forfatterne og deres vision med historien, så de ikke bliver manipuleret af direktører. Jeg tror, det er det, der går galt mange steder, siger Hesseldahl til The Independent.

Og den pointe er manden bag Borgen, Adam Price, enig i.

- Det store ved DR er, at man her virkelig forstår nødvendigheden af kunstnerisk frihed. Vi har ikke chefer, der hele tiden kommer rendende.

Independents udsendte møder Price i hans villa nord for København, kan man læse af reportagen, der også hjælper læserne på vej med hensyn til udtalen af filmmandens efternavn.

Ingen enkelt opskrift

Tilbage i DR, ved Morten Hesseldahl, er der desværre nedslående nyt til den begejstrede brite, der gerne vil løse mysteriet. For der findes ikke en enkelt opskrift på den danske serie-succes.

- Du kan ikke planlægge dig til en succes. Kun prøve at være på det rigtige sted, når timingen er der, og så kan du se tilbage og fortælle den historie, der fortæller det hele. Der er også en masse held involveret i det, der sker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.