Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Orgel skal have en anden lyd

Orgelbyggeren, chefakustikeren og DR-ledelsen er enige om, at det enorme orgel til 15 mio. kr. i DR Koncerthuset ikke lever op til forventningerne. Men der er ikke enighed om, hvordan problemet skal løses og navnlig ikke om, hvem der skal betale.

De 150 aluminiumsrør foran DR Koncerthusets enorme hollandske orgel skal måske fjernes.
De 150 aluminiumsrør foran DR Koncerthusets enorme hollandske orgel skal måske fjernes.

Måske skal de 150 aluminiumsrør fjernes fra facaden foran DR Koncerthusets enorme hollandske orgel, hvor skoven af rør udelukkende skulle have haft en dekorativ funktion, men måske også bremser orglet i at bruse og i stedet får det til at lyde, som om det er »nedsænket i vand« eller »indpakket i vat« som anmelderne har beskrevet.

»Alle er enige om, at orglet ikke lever op til forventningerne, men ikke om, hvad der er skyld i problemet. Flere har fokus på orgelfacaden, som det vil være en kompliceret affære at fjerne, og det overvejer vi nu,« siger driftschef i DR Koncerthuset, Niels Erik Lund, efter et møde tirsdag mellem Koncerthusets orgeludvalg, den hollandske orgelbygger, Peter van den Heuvel, og Koncerthusets japanske chefakustiker, Yasuhisa Toyota.

Hvem har ansvaret for miséren og skal i givet fald betale?

»Det er spørgsmålet. Der er mange forskellige holdninger, men det er vores orgel og derfor os, der har stafetten. Vi arbejder intenst på at finde en løsning og forventer at træffe en afgørelse inden for en måned.«

Akustikken i den store koncertsal kritiseres også som problematisk?

»Det er der nogen, der synes, den er. Men som udgangspunkt er vi rigtig, rigtig glade for den sal og dens akustik. Der skal ske nogle småjusteringer af absorptions- værdien i nogle af overfladerne, men det er detaljer. Det vil ikke ændre salens akustik radikalt.«

Chefakustikeren Toyota har udtrykt ønske om at få fjernet noget af rockwoolen bag salens træfiner for at få mere genklang?

»Det er præcis det, der bl.a. skal ske, og det har vi talt om allerede inden åbningen af Koncerthuset,« siger Niels Erik Lund.

Det er bag orkestret i salen, at orglet rejser sig med sine 6.000 piber, hvoraf de højeste er 11 meter. Orglet har kostet i omegnen af 15 mio. kr., og ingen aner, hvad det vil koste at pille facaden ned og skabe en anden løsning, som i givet fald skal runde koncerthusets franske arkitekt Jean Nouvel. Det var hans ønske at pakke orglet ind i en rørskov, fordi han ikke brød sig om orglets dominans i salen.

Hele opstillingen af orglet blev forceret på grund af forsinkelsen af byggeriet og den urokkelige åbningsdato 17. januar, hvor orglet også spillede en rolle i åbningskoncerten som en skuffende oplevelse.

Medlem af DRs orgeludvalg pianisten Per Salo har tidligere her i avisen udtrykt sin skuffelse: »For orglet lød fint, da vi hørte det for et års tid siden i Holland, før det blev pakket ned og kørt hertil.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.