Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Omar el-Hussein«-instruktør tager til genmæle mod kritik

De Konservatives kulturordfører, Naser Khader, har stillet kulturministeren spørgsmål om fortsatte støtte til Manyar Parwanis film om attentatmanden Omar el-Hussein. »Selvfølgelig er jeg bekymret for, hvad det kan betyde for den fremtidige vilje til at støtte filmen,« siger Manyar Parwani.

Filminstruktøren Manyar Parwani tager til genmæle overfor de kritikere, der kalder ham utroværdig. Foto: Irfaan Khan
Filminstruktøren Manyar Parwani tager til genmæle overfor de kritikere, der kalder ham utroværdig. Foto: Irfaan Khan

Da filminstruktøren Manyar Parwani sidste år besluttede sig for at ville lave en film om attentatmanden fra Nørrebro, Omar el-Hussein, vidste han godt, at det kunne sætte følelser i brand i Danmark.

Han havde dog ikke forudset, at der ville blive sat grundlæggende spørgsmålstegn ved hans troværdighed af medier som Ekstra Bladet og Radio 24syv, og da de Konservatives kulturordfører, Naser Khader, i denne uge rettede en stribe spørgsmål til kulturminister Bertel Haarder (V) om instruktørens troværdighed og spurgte, hvordan ministeren forholdt sig til en fortsat offentlig filmstøtte til instruktøren, besluttede Manyar Parwani sig for at tage til genmæle.

Over for Berlingske sammenligner Manyar Parwani kulturordførerens fremgangsmåde med den måde som »diktaturer lukker munden på kunstnere der råber for højt«, samtidig med, at han mener, at der kan ligge andre motiver bag Naser Khaders ministerspørgsmål.

»Min fornemmelse er, at det er en personlig sag for Khader. Han har tidligere været i skarpe diskussioner med min søster, som har kritiseret Naser Khader for at forsøge at begrænse hendes ytringsfrihed. Og så tror jeg, at han har fået en forkert opfattelse af, hvad det er for en film, jeg er ved at skrive. Men hverken Khader eller andre af dem der har kritiseret mit filmprojekt, har noget kendskab overhovedet til det materiale, jeg har indsamlet, og den vinkel, jeg vil anlægge i filmen,« siger Manyar Parwani.

Naser Khader understreger, at han ikke har noget personligt kendskab til instruktøren, og at hans spørgsmål først og fremmest handler om de sikkerhedsspørgsmål, der bliver rejst som følge af Manyar Parwanis beretninger om truende møder med Nørrebro-bander.

»Når Manyar Parwani er blevet interviewet til forskellige medier, har jeg fulgt med, og derfor lagde jeg mærke til, da han pludselig inddrog min person i et interview i Deadline. Han talte om, hvordan »Omars venner« hadede mig. Og så blev jeg selvfølgelig bekymret for min egen sikkerhed og fik brug for at vide, hvor troværdige hans historier er,« siger Naser Khader.

Manyar Parwani siger, at han udelukkende nævnte Khader i Deadline-interviewet som et eksempel på en type, som Nørrebro-banderne ikke bryder sig om.

»Men det er jo velkendt, at beboerne i ghettoerne ikke bryder sig om Khader, da de ikke synes, at han taler deres sag. Så det er underligt, at det skulle komme som en overraskelse for ham,« siger Manyar Parwani.

Flere medier, heriblandt Ekstra Bladet og Radio 24syv, har gennem nogle uger rejst tvivl om Manyar Parwanis beskrivelser af møder med islamistiske bandemedlemmer, møder, som ifølge instruktøren skulle have ført til en trussel med pistol.

Manyar Parwani har over for de pågældende medier afslået at svare på beskyldningerne, da han ikke havde den fornødne tillid til de involverede journalister, men han har til gengæld udarbejdet en skriftlig redegørelse.

I redegørelsen forklarer han blandt andet, hvorfor ahans beskrivelse af et møde med et medlem af en nørrebrobande optræder i forskellige versioner. Det skyldes, siger han, at der er tale om beskrivelser af tre forskellige møder, som journalisterne slår sammen til et. I redegørelsen undrer Manyar Parwani sig også over, at journalister der ikke stoler på ham, til gengæld tager udsagn fra kriminelle i Mjølnerparken for pålydende.

Overfor Berlingske forklarer Manyar Parwani, hvorfor han ikke angiver navne på sine kilder på Nørrebro, eller hvorfor han ikke anmelder trusler til politiet.

»Jeg har forsøgt at få personer til at stå frem over for journalister, som jeg stoler på, men frygten blandt de personer for at blive forbundet med Omar og for at have talt med mig i hemmelighed, er for stor. Og hvis jeg begynder at anmelde dem der har truet mig til politiet, går jeg jo for alvor i krig med dem, og det er jeg ikke interesseret i,« siger Manyar Parwani.

Naser Khader fastholder, at det er vigtigt at få fastslået trusselniveauet fra det miljø, som Manyar Parwani måtte have haft kontakt til på Nørrebro og synes, at det er naturligt i henvendelsen til kulturministeren at kæde spørgsmålet om fortsat støtte til filmprojektet sammen med filminstruktørens troværdighed. Endelig kalder han det »uprofessionelt« af Manyar Parwani at fortælle om sin research inden filmen er færdig.

Så lad os sige, at det var uprofessionelt, men er det grund nok til, at han skal have frataget sin filmstøtte?

»Det siger jeg ikke. Jeg spørger bare ministeren om hans vurdering af spørgsmålet,« siger Naser Khader.

Men hvorfor spørger du om det - er det ikke i sidste ende for at forhindre, at han får støtte?

»Nej, det er for at finde ud af, hvad der er op og ned i hans historier. Hvis det er sandt, ja, så må vi støtte og beskytte ham. Er det ikke sandt, så må man tage stilling til om man kan støtte en, der ikke er troværdig. Det er jo danmarkshistorie, det handler om det her,« siger Naser Khader.

Manyar Parwani fortsætter sit arbejde på filmen med støtte fra Det Danske Filminstitut, som indtil videre har givet instruktøren 90.000 kroner til researcharbejdet. Hvordan projektet fremover bliver behandlet i støttesystemet er usikkert, og Manyar Parwani frygter, at Naser Khaders spørgsmål har skadet mulighederne for fortsat støtte.

»De filmkonsulenter, der skal tage stilling til fremtidig støtte til filmen, er også bare mennesker, så selvfølgelig er jeg bekymret for, hvad det kan betyde for den fremtidige vilje til at støtte filmen,« siger Manyar Parwani.

Kulturminister Bertel Haarder kunne ikke træffes for en kommentar.

Denne artikel har tidligere været udstyret med et link til en pressemeddelelse fra Manyar Parwani, hvori der forekommer kritik af navngivne journalister. Da de journalister ikke har haft mulighed for at tage stilling til indholdet af pressemeddelelsen,  er linket fjernet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.