Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny undersøgelse: Testosteron gør mænd tossede med rock

Den første undersøgelse af sin slags påviser tæt løb mellem kønshormonet testosteron og mænds smag for hårde musikgenrer.

Mænd med meget testosteron vil typisk foretrække Bruce Springsteen frem for eksempelvis jazzmusik.
Mænd med meget testosteron vil typisk foretrække Bruce Springsteen frem for eksempelvis jazzmusik.

Hvilke lyttere har mest testosteron i blodet: Fans af Beethoven eller fans af Bruce Springsteen?

Svaret falder klart ud til Springsteens fordel. Jo mindre testosteron, du slæber rundt på som mand, desto bedre vil du fatte kvaliteterne i klassisk og jazz.

Den nye undersøgelse fra Nagasakis universitet hedder intet mindre end »Negative correlation between salivary testosterone concentration and preference for sophisticated music in males« og publiceres til april i tidsskriftet Personality and Individual Differences.

Undersøgelsen fra Nagasaki regnes for den første af slagsen nogensinde.

Holdet inddrog 79 japanere af yngre årgang - 39 kvinder og 37 mænd - og målte indholdet af testosteron i deres spyt.

Man afspillede så i alt 25 musikstykker på hver 15 sekunders varighed og bad forsøgspersonerne bedømme dem fra »kan meget godt lide« til »bryder sig slet ikke om«.

Jo mere testosteron, mændene havde, desto mindre vilde var de med såkaldt »sofistikeret« musik - hvilket i praksis betød klassisk og jazz. Lignende resultatet blev ikke fundet for kvindernes vedkommende.

Forskerne spekulerer også i årsagen til testosteronbombernes afsmag for ordentlig musik: Indehavere af meget testosteron vil typisk søge dominans og være rebelske og måske derfor finde størst behag i oprørsk musik som hård rock.

Men nyheden skal ikke virke forstemmende på verdens operahuse og klassiske spillesteder.
For et højt indhold af testosteron kan faktisk også have gode sider. Hormonet kan ifølge overraskende undersøgelser fra Irland i 2016 give anledning til en mere social adfærd. Resultaterne gjorde slet og ret op med forestillingen om en simpel sammenhæng mellem det beværlige hormon og aggression.

Eller mere konkret: Man sprøjtede enten testosteron eller placebo ind i 40 frivillige og bad dem spille et såkaldt ultimatum game på computeren. De unge med ekstra hormon blev om mulig mere optaget af deres sociale status i gruppen og ville gøre hvad som helst for at få den i vejret.

Selv om den unge mand ofte savner motivation for en aften med Mozart, vil han altså være ekstra motiveret for generøs adfærd - forudsat pengene øger hans status.
Herrerne gider ikke nødvendigvis høre så meget af musikken. Men de vil hellere end gerne betale for andres nydelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.