Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny Bornedal-film kommer katastrofalt fra start

Bornedals Dræberne fra Nibe er både klichéfyldt og fornærmende, men til gengæld ikke morsom, mener anmelderne.

Ole Bornedals nye komedie, Dræberne fra Nibe, får en sjældent hård medfart fra de danske anmeldere.

De tre dagblade Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken giver hver to stjerner, mens filmmagasinet Ekko blot giver premierefilmen én stjerne.

Dræberne fra Nibe er både klichéfyldt og fornærmende, men til gengæld ikke morsom, lyder dommen i de tre anmeldelser.

Filmen foregår, som titlen afslører, i den nordjyske by Nibe. Her kommer de to håndværkere Edward og Ib (spillet af Ulrich Thomsen og Nicolas Bro) på at hyre en lejemorder til at gøre det af med deres hustruer, som er blevet for kedelige i sengen.

De to kvinder, der spilles af Lene Maria Christensen og Mia Lyhne, viser sig dog at være noget sværere at narre end først antaget.

Rollelisten, som "1864"-instruktøren har fået skaffet, er stjernespækket, bemærker flere anmeldere.

Men det er ikke nok til at redde filmen, der ifølge Politiken dyrker klichéen om, "at udkantsdanmark er befolket af åndsamøber".

Anklagerne om klichéer kan også læses i Berlingske. Her bemærker avisens anmelder, at filmens "kraftesløse klichéer" fremkalder "mere tømmermandsagtig hovedpine end grin".

- Det være sig den "svansede" danselærer (ordet svans må være filmens yndlingsord), den yallah-yallah-hidsige indvandrer-taxachauffør, den rådne advokat og den stupide landbetjent, står der.

Ifølge Jyllands-Posten virker filmen mest af alt som et "bedaget, døddrukkent og futilt forsøg på at genoplive den danske folkekomedie".

Faktisk sad avisens anmelder tilbage med et "uforløst håb" om at alle fire bliver dræbt af lejemordere, "så filmen kan bringes til ende, for det er næsten pinligt at overvære en så uinspireret omgang ligegyldigheder".

Filmens største problem, mener Ekkos filmanmelder dog, er dens tone.

- Til tider forsøger Bornedal at appellere til filmnørderne med indspist metakomik, andre gange prøver han sig frem med krukket konebytte-komik, og så kommer han pludselig i tanke om, at filmen jo egentlig er sylespids satire over livet på landet, står der i anmeldelsen.

- Resultatet er et distraherende sammenkog af genrer, overhældt med underligt sentimental orkestermusik, der ikke passer til nogen af dem.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.