Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu kommer som-at-være-der-selv-biografen til Danmark

4DX hedder det seneste skud på stammen af teknologier, der skal højne oplevelsen for biografgængere. Her vil tilskuere bliver udsat for både sne, vand, blæst og duften af andet end popcorn.

4DX benytter effekter i biografsalen og i biografsæderne til at højne oplevelsen af filmen. Her er det fra åbningen af en 4DX-biograf i Bruxelles i december sidste år.
4DX benytter effekter i biografsalen og i biografsæderne til at højne oplevelsen af filmen. Her er det fra åbningen af en 4DX-biograf i Bruxelles i december sidste år.

I Oslo i Norge har biografgængere allerede i et år haft muligheden for at få sprøjtet vand i hovedet, væltet deres biografstole og lugtet til duften af andet end popcorn og tacos, når de skulle i biografen.

Og nu kommer filmformatet »4DX« også til Danmark, hvor Nordisk Film Biografer i år åbner to biografsale med teknologien, der tilbyder publikum en som-at-være-der-selv-oplevelse af hidtil uset omfang.

»Det er en meget markant tilføjelse til de teknologier, som biografer i dag kan tilbyde,« siger Nordisk Films filmchef Christian Rønnow Hansen.

De danske 4DX-biografer vil blive åbnet i Århus 22. marts og dernæst i Lyngby i den eksisterende biograf Kinopalæet 16. maj, og yderligere sale vil blive åbnet rundt om i landet i 2019 og 2020. Repertoiret i 4DX-biografer er typisk de samme slags film, som den nuværende 3D-teknologi bliver brugt til, altså actionfilm, eventyrfilm og animationsfilm, hvor teknologien kan komme til sin ret.

Den egentlige nyskabelse er dog den måde, hvorpå man indretter publikums siddepladser, der vil kunne bevæges i tre retninger ved hjælp af et hydraliksystem, der følger filmens scener. Samtidig er salen og siddepladserne udstyret med luftdyser og anden teknologi, der kan simulere blæst og andre vejrforhold som regn og sne, mens andre dyser udsender røg, tåge eller stoffer, der skal udvide oplevelsen af filmen med duftpåvirkninger i op til tusind varianter. Salen er udstyret med 20 forskellige effekter, der aktiveres af et effektspor i den film, der vises i salen.

»Sædet bevæger sig så meget, at det næsten kræver en sikkerhedssele, og kan sammenlignes med en rutsjebanetur,« siger Christian Rønnow Hansen.

Det er ikke alle i Danmark, der har været lige imponerede af 4DX. Nordisk Film Biografers nærmeste konkurrent i Danmark, CinemaxX, har valgt ikke at satse på formatet.

»Vi synes ikke, at de såkaldte 4D-tilbud, der findes på markedet, giver en bedre filmoplevelse. Det fjerner opmærksomheden fra selve filmen, og vi tror, at stor lyd og store lærreder – som eksempelvis vores IMAX-sale – gør langt mere for en perfekt filmoplevelse,« siger filmchef i CinemaxX, Rikart Købke.

I Norge har 4DX-biografen imidlertid fået god publikumsrespons, og belægningsprocenten har været på 70 procent, mens den i almindelige biografer er nærmere de 20 procent. 4DX er udviklet i Sydkorea og findes i dag i 350 biografsale i 44 lande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.