Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu kommer den muslimske barbie, Hijarbie

De ikoniske Barbie-dukker skifter den blege hud ud med syv forskellige hudfarver. Men meldingen om, at man fremover kan købe en afrikansk dukke, var tilsyneladende ikke nok for en ung, muslimsk kvinde. Derfor har hun nu taget sagen i egen hånd og præsenteret verden for Hijarbie: Barbie-dukker med tørklæder.

Her er de mange nye typer Barbie-dukker. Men ikke nok med, at dukkerne fremover har flere forskellige øjen- og hudfarver, vil det også være muligt at købe tørklæder til de ikoniske dukker.
Her er de mange nye typer Barbie-dukker. Men ikke nok med, at dukkerne fremover har flere forskellige øjen- og hudfarver, vil det også være muligt at købe tørklæder til de ikoniske dukker.

Barbies lyse lokker er gemt væk under et tørklæde. Samtidig er b’et i Barbie er skiftet ud med »hij,« som er inspireret af ordet for den muslimske hovedbeklædning hijab. »Hij« kombineret med »arbie« udgør navnet på de tørklædeklædte dukker: Hijarbie.

Ikke nok med at være navnet på Barbie-dukkernes nye klæder, er det også, hvad en Instagram-konto, der i skrivende stund har 27.500 følgere, hedder.

Hele eventyret for Hijarbierne startede på det sociale medie Instagram for otte uger siden, da en 24-årig, muslimsk kvinde fra Nigeria - Haneefah Adam - smed et billede op, hvor hun havde iklædt den ikoniske Barbie-dukke et sort tørklæde og et blåt sæt bestående af bluse og nederdel.

Haneefah Adam designer og syer selv tøjet til de små Hijarbier, og inspirationen får hun fra populære muslimske modebloggere og almindelige »tørklæde-piger.« Hun håber, at Barbies nye garderobe kan være med til at skabe en positiv selvbevidsthed og selvsikkerhed hos unge, muslimske piger, så de i højere grad vil værdsætte sig selv, deres livsstil og opvækst.

»Jeg ønsker, at Hijarbie skal inspirere muslimske piger. Det handler om at have en dukke, der ser ud som en selv, og repræsenterer ens egen kulturelle og religiøse baggrund, « siger hun til Buzzfeed.

De tørklædeklædte dukker ser dagens lys i samme ombæring, som den amerikanske legetøjsproducent Mattel, der producerer Barbie-dukkerne, selv har offentliggjort, at Barbie skal skifte udseende. Fremover vil Barbie-dukken komme i tre forskellige kropsformer, syv hudfarver, 22 øjenfarver og 24 frisurer.

Men det er faktisk ikke første gang, at verden bliver præsenteret for en muslimsk Barbie-lignende dukke. Tilbage i 2003 valgte en syrisk legetøjsproducent – NewBoy Toys - at give den lyshårede Barbie-dukke konkurrence af en tørklædeklædt. Hun fik navnet Fulla og i løbet af de to første år på markedet, hev mere end 1,3 millioner dukken ned fra hylderne i Kina, Brasilien, Nordafrika og USA, hvor hun blev solgt.

Ikke desto mindre er Haneefah Adam i gang med at lave en hjemmeside, så folk kan købe tørklæder og tøj til Barbie-dukker, eller rettere sagt: Hijarbier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.