Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu er det slut med de gratis museumsbesøg

Fremover skal du have penge op af lommen, hvis du vil besøge Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. De to museer, som har været gratis siden 2006, får nu deres ønske om at genindføre entrébetaling opfyldt fra politisk side.

Statens Museum for Kunst
Statens Museum for Kunst

Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst får nu deres helt store ønske opfyldt.

Regeringen og partierne bag finansloven for 2016 har nemlig besluttet at imødekomme museernes anmodning om at genindføre entrébetaling for voksne.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er blevet enige om at imødekomme museernes anmodning fra efteråret 2015, men med det krav, at der stadig skal være gratis entré for børn og unge under 18 år på linje med alle statsanderkendte museer. Samtidig lyder en anden politisk betingelse, at museerne fremover skal tilbyde familierabat.

»Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst har bedt mig om at få mulighed for at tage entrébetaling for voksne, så de i fremtiden vil få et stærkere økonomisk indtægtsgrundlag. Det er fornuftigt. For de to museer vil det betyde, at de også i fremtiden kan tilbyde en høj faglig og formidlingsmæssig kvalitet. Det er den høje kvalitet, som er afgørende for den oplevelse, gæsterne tager med hjem efter et museumsbesøg,« skriver Kulturminister Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Museernes anmodning om at indføre entré kommer efter, at museerne flere gange har givet udtryk for at være økonomisk pressede. Direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, glæder sig derfor over udsigten til entréindtæger.

»Vi ønsker at bevare den høje kvalitet, som man må forvente af Danmarks nationalgalleri, og det kan vi i længden ikke uden, at vi får mulighed for at øge vores indtægter. Vi har været meget glade for den frie entré til de faste udstillinger, men med indførelsen af entré kommer vi til at kunne spille en langt mere aktiv rolle i forhold til vores egen økonomiske situation,« skriver han i meddelelsen.

Direktør for Nationalmuseet, Per Kristian Madsen, mener ligeledes, at entrébetaling er nødvendigt, hvis Nationalmuseet skal opretholde sit kvalitetsniveau.

»Genindførelsen af entré sikrer, at Nationalmuseet kan opretholde sit høje kvalitetsniveau inden for formidling, forskning og bevaring og fortsat kan udvikle sig, så Nationalmuseet også i fremtiden er en international attraktion, som bidrager til at styrke historiebevidstheden i Danmark og i verden omkring os,« siger han.

Siden 2006 har det været gratis at besøge Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst, og før indførelsen af fri entré var der gratis adgang for børn under 16 år. Det er op til museerne selv at tilrettelægge og indføre entrébetalingen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.