Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Roskilde Festival

»Nu bliver min mor nok lidt flov«

Affaldsudfordringerne på Roskilde Festival skyldes til dels, at gæsterne er curlingbørn, mener festivalen. De 15-årige festivaljomfruer, som Berlingske følger, føler sig ramt.

My Abrahamsen, Vita Sandeman og Cathrine Rahbek er på Roskilde Festival for første gang.
My Abrahamsen, Vita Sandeman og Cathrine Rahbek er på Roskilde Festival for første gang.

Der er affald overalt. Tomme dåser, emballage, brugt toiletpapir og halvspiste madvarer. Roskilde Festivalen har med egne ord en affaldsudfordring, som i år har resulteret i, at der er blevet sat 250 ekstra skraldespande op på campingarealerne.

De tre 15-årige festivaljomfruer, som Berlingske følger under festivalen, prøver sammen med deres venner at holde skraldet nede i deres ni telte store lejr. Det kan diskuteres, om det er lykkedes.

Første afsnit om festivaljomfruerne

Andet afsnit om festivaljomfruerne

- Vi ser det nok lidt som en luksus, at man bare kan kaste tingene her. Men sådan er det også derhjemme, når vi er til privatfest. Det er dem, der holder den, der rydder op. Folk smider bare ting på gulvet. Der er tyggegummi og alt muligt andet. Det er vildt klamt, siger festivaljomfruen Cathrine Rahbek.

Rikke Øxner, der er musikchef og en del af festivalledelsen, har over for Berlingske gisnet om, at affaldsproblemerne nok hænger sammen med, at dele af de yngre generationer er såkaldte curlingbørn, som er vant til et højt serviceniveau og har forældre, som tager sig af stort og småt i deres børns liv.

- Det er nok ikke helt forkert, siger My Abrahamsen, der ellers har en vis træning i hjemlig renovation. For de 800 kroner, som den 15-årige pige får om måneden i lommepenge, skal hun hjælpe med rengøring en time om ugen og sørge for, at hendes værelset er ryddet op hver mandag. Derudover skal hun en gang om ugen være hjemme om eftermiddagen for at passe familiens hund.

Cathrine Rahbek har ikke så mange pligter.

- Nu bliver min mor nok lidt flov. Jeg tror, at hun egentlig synes, at hun burde få mig til at lave mere. Jeg skal kun sørge for at holde mit værelse og så hjælpe med små ting som at tage af bordet, siger Cathrine Rahbek, som hver måned indkasserer 400 kroner i lommepenge til cafébesøg og lignende, mens penge til tøjindkøb bliver udbetalt ad hoc efter behov. Begge piger råder over 1000 kroner mere om måneden, som de tjener ved at pakke gavebokse en weekend hver måned.

My Abrahamsen og Cathrine Rahbek synes, at det er strengt, at nogle kalder unge for curlingbørn.

- Det er altså forældrenes skyld. Det er dem, der opdrager. Og folk siger jo altid noget om de unge. Der er altid nogle gamle nisser, der kloger sig på, hvordan de unge er. Der er forskel på generationer, og vi lever i en ny tid med nye præmisser. Man skal jo også have lov til at være ung og bare nyde livet, siger My Abrahamsen.

Affaldet på campingarealerne generer ikke de to piger.

- Så længe det er muligt at gå rundt her, er det fint nok. Det værste er toiletterne. Men når man tager ind i fitness.dk i Roskilde for at gå i bad, opdager man pludselig, hvor rart det er, når der er rent, siger My Abrahamsen.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.