Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nomineringer afspejler bedre dansk filmår end forventet

Et bredt udvalg af film og skuespillere blev tirsdag nomineret til årets Robert- og Bodil-priser.

Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm er begge nominerede til både Bodil- og Robertpriser for deres roller i Thomas Vinterbergs »Kollektivet«.
Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm er begge nominerede til både Bodil- og Robertpriser for deres roller i Thomas Vinterbergs »Kollektivet«.

I betragtning af at biografåret har været ringe, hvad angår antallet af solgte billetter til danske film, vidner det relativt høje antal danske film, der optræder i de forskellige kategorier om et godt år, hvad angår kvaliteten.

Sådan lyder vurderingen fra Danske Filmkritikeres formand, Jacob Wendt Jensen, af de danske film og skuespillere, der er blevet nomineret til Bodilprisen. Den eftertragtede statuette skal på 70. år uddeles af de danske filmanmeldere 4. marts, og tirsdag blev navnene i otte forskellige kategorier nomineret af Bodil-komiteen.

»11 danske film optræder i kategorierne, og da Bodil-komiteen gerne leder efter det, der ikke er set før, er det en positiv overraskelse på baggrund af et år med lave biografindtægter for dansk film,« siger Jacob Wendt Jensen, der også påpeger, at samtlige kategorier i år blev »fyldt op« med det maksimale antal på fem navne, hvilket ikke altid har været tilfældet.

En af topscorerne blandt de nominerede film er Thomas Vinterbergs »Kollektivet«, der blev nomineret i fem kategorier.

»Thomas Vinterbergs film er jævnligt blevet nomineret, men det er værd at bemærke, at der også er nytilkomne instruktører blandt de nominerede som Ali Abbasi, ligesom der også er helt friske navne blandt skuespillerne,« siger Jacob Wendt Jensen.

Der blev også i går nomineret til Robert-prisen af Danmarks Film Akademi, der består af personer med faglig tilknytning til filmbranchen. Der blev indstillet for 33. gang i over 25 særlige kategorier, heriblandt årets danske spillefilm og årets mandlige og kvindelige hovedrolle.

Også de danske TV-produktioner hædres til Robert-festen senere på året, og her står TV-serierne »Bedrag« og »Ditte & Louise II« til at høste flest priser.

Det ville være en stramning at kalde de nominerede for Tordenskjolds soldater, da der også er nye navne som Christine Albeck Børge og Elle Fanning blandt årets nominerede til Robert- og Bodil-priserne.

Men som helhed er mange af de mest populære danske skuespillere gengangere. Det gælder tidligere prisvindere som Bodil Jørgensen, Danica Curcic og Trine Dyrholm blandt kvinderne og David Dencik, Mikkel Boe Følsgaard, Nikolaj Lie Kaas, Søren Malling og Ulrich Thomsen blandt de mænd, der alle tidligere har været nominerede af Danmarks Film Akademi.

For første gang i Robert-prisens historie, har filmbranchens mange faggrupper mulighed for at indstille navne inden for deres egne rækker.

»Vi har talt om det i så mange år, og vi er derfor glade for endelig at kunne give de enkelte filmfagfolk muligheden for at nominere deres ligestillede inden for deres specifikke fagområde og ekspertise. Det er et nyt skridt på vejen til den bedst mulige nomineringsproces,« siger filmakademiets formand, Kim Magnusson.

Bodil-priserne uddeles ved en stor gallafest 4. marts i Konservatoriets koncertsal. Robert-priserne uddeles 5. februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.