Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kultur på spidsen

Når det både regner og skinner på kunsten

Lars Rix, kulturredaktør.
Lars Rix, kulturredaktør.

I sidste uge åbnede Kunstens Ø i Ishøj, hvor Kunstmuseet Arken nu pludselig er placeret med vand omkring sig. En både smuk og passende ramme om museet, hvis maritime arkitektur nu for alvor spiller sammen med omgivelserne.

I forlængelse af etableringen af Kunstens Ø arbejder Arken samtidig på længere sigt med at skabe en skulpturpark omkring museet. En park, der gerne skulle fungere i forlængelse af museets idé om at involvere og engagere de besøgende i kunsten.

Enhver der har besøgt en kunst- eller skulpturpark ved hvor god en idé det er at bringe kunst og natur sammen. En ting er, at placere en enkelt statue i en park eller på en åben plads - det kan gøres med god effekt og være med til at løfte et hjørne i byen, men når en hel park bliver beriget med en gennemtænkt placering af adskillige værker, får det en effekt, som kun de færreste indendørs museer kan matche.

Herhjemme har vi flere vellykkede parker, hvor kunst af høj kvalitet kan opleves i al slags vejr. Orddrupgaard har en meget fin kunstpark, Louisianas skulpturpark og Tegners Museum i Nordsjælland er af høj international klasse, og det samme gælder Billund Skulpturpark og Augustiana Skulptur- og kunstcenter i Augustenborg i Sønderjylland.

Hvis man tager en tur over Øresund, vil man blot et par timers kørsel fra København kunne opleve en helt enestående kunstoplevelse i Wanås Slot- og Kunstpark i Skåne nær Hässleholm. Her står Per Kirkeby, Yoko Ono, Jason Rhoades, Jeppe Hein, Pål Svensson og Robert Wilson side om side med værker af mange andre internationale kunstnere i en kombination af åbne landskaber, bøgeskov og sø, hvilket gør oplevelsen af natur og kunst helt unik.

At gå på stierne gennem skoven og pludselig støde på Gunilla Bandolins smukke »Pyramide« eller Jacob Dahlgren farverige »Primary Structure«, når man runder et hjørne, er en helt overvældende oplevelse. Samtidig er det kunst, man kan røre ved, klatre og hoppe på. og det gør den jo ikke dårligere.

Kunstmuseet Arken har med deres kommende skulpturpark på Kunstens Ø en fantastisk mulighed for at skabe noget på samme niveau. Ikke med bøgetræer og klipper som i Skåne, men med udgangspunkt i den unikke natur som beliggenheden ved Vallensbæk Strand ud til Køge Bugt giver museet.

Herfra skal der blot lyde et ønske om at satse på lige så høj en kvalitet som Arken er kendt for inden for sine mure. Hvis det bliver udgangspunktet, bliver etableringen interessant at følge i de kommende år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.