Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Musiker jubler og sørger over statsborgerskab: Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde

Trommeslageren Ihan Haydar, der til daglig spiller i bandet L.I.G.A., har fået dansk statsborgerskab.

Trommeslager Ihan Haydar fra L.I.G.A
Trommeslager Ihan Haydar fra L.I.G.A

»Jeg har fået mit danske statsborgerskab! Endelig! Jeg sidder med mange følelser i kroppen og er en smule overrasket, trist og samtidig glad. Jeg ved egentlig ikke, om jeg skal grine eller græde.«

Sådan indleder L.I.G.A.-trommeslageren Ihan Haydar et indlæg på Facebook, hvor hun beskriver, hvordan hun efter en lang, sej kamp endelig har fået det stykke papir, hun har drømt om.

Men for Ihan Haydar, der kom til Danmark fra Irak med sin familie i 2003, er det alligevel svært at glæde sig helt.

»(Jeg er, red.) trist, fordi mens jeg har fået statsborgerskabet, har min mor og bror fået afslag på opholdstilladelsen. Så de sidder nu med en 3-års midlertidig opholdstilladelse og ved ikke, om de kan få den forlænget, når de 3 år er ovre. Så hele familien lever nu i frygt for, at der skulle ske dem noget, en ny finurlig regel fra vores kære integrationsminister eller andet, der kan ramme dem og sende dem tilbage til Irak (som vi flygtede fra for 12 år siden),« skriver musikeren.

Hun har tidligere fortalt om, hvordan en gæld til Skat på 82 kroner, en medborgerskabsprøve der lå oven i en eksamen og flere forskellige stramninger indtil nu har forhindret hende i at få statsborgerskabet. Men nu er det altså lykkedes, og det ser hun som et skridt i den rigtige retning - ikke bare for sig selv, men også for sin familie.

»Og så er jeg glad, fordi selv om jeg føler at det er en unfair og uendelig kamp, så rykker vi os! Vi er glade for at være i Danmark og føler os hjemme her. Vi har et velfungerende liv og er lykkelige. Vi har alle i familien opnået vores drømme og kæmper hver dag på alle fronter for en bedre verden og et bedre tilstedeværelse.«

»Og der går ikke en dag hvor vi ikke er taknemmelige for det, vi har, og for det liv, vi lever! Vi vil ikke lade nogle dumme politikere eller et ringe, bureaukratisk system få ram på den ro og livsglæde vi har skabt her. Not in this life! Et skridt frem og to tilbage. Sådan vil det altid være,« skriver hun og slutter:

»Jeg klapper, bukker og takker for statsborgerskabet og det røde pas. Det er en stor sejr! Vi ses på landevejene.«

Ihan Haydar repræsenterede sammen med Soluna Samay Danmark i Eurovision i Aserbajdsjan i 2012, men har siden skabt en karriere i gruppen L.I.G.A.

Læs hele Ihan Haydars indlæg her:

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.