Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Michael Jackson er død

Opdateret kl.06.05: I 12 år havde han spildt tiden og pengene, og bitter-ironisk nok - netop som han forsøgte at vende tilbage til tidligere tiders storhed - døde kongen af pop. Det var formentlig drømmen om et comeback, som slog ham ihjel, siger eksperter.

Kongen af pop, Michael Jackson, er død.
Kongen af pop, Michael Jackson, er død.

SANTA FE:
"The King of Pop." "Jacko." "Wacko Jacko." "The Man in the Mirror." De er allesammen døde, 50 år gamle.

Han var klar til sit come-back. Han trænede, han dansede, han sang, og 13. juli skulle han være trådt ud foran publikum i London, og han skulle igen blive, hvad han engang var.

Men torsdag kort før klokken 22 dansk tid blev Michael Jackson fundet livløs i sit hjem i Bel-Air i Los Angeles. Han trak ikke vejret, hans hjerte slog ikke, og hans huslæge gik straks i gang med at genoplive ham, og klokken 22 ankom en ambulance og kørte ham til University of California Medical Center. I mere end en time forsøgte lægerne at genoplive ham, oplyste hans bror Jermaine Jackson til Los Angeles Times. "De kæmpede en heorisk kamp," sagde han.

"Michaels personlige læge forsøgte at genoplive ham, og det gjorde ambulancepersonalet også, og højtuddannede hospitalslæger - skadestuelæger og hjertelæger - kæmpede derefter i over en time. Men forgæves."

Klokken 23.30 dansk tid blev Michael Jackson erklæret for død, og en god del af verden konstaterede, at en bid af deres tid var gået bort. Måske havde de danset til "Billie Jean," måske havde de bare i forbifarten noteret videoen til "Thriller," måske havde de undret sig over hans seneste udskejelser, men han fyldte mere end de fleste, og nu var han væk. TV-udsendelser blev afbrudt, programflader blev lagt om, og fans stimlede sammen alle steder, som bar mindelser om ham, og forfatteren Ann Powers skrev: "Han var ikke af denne verden."

Det ville være en journalistisk standard-reaktion at beskrive hans død som et chok. Michael Jackson har i mange år lignet et genfærd, han var ligbleg, dele af hans næse faldt af, han sad i rullestol, og tabloidaviserne hævdede tilbagevendende, at han kun havde kort tid igen, men sandheden var, at han netop nu var mere livskraftig end han længe havde været.

"The King of Pop" havde ikke turneret i 12 år, og han havde i stedet spildt sin tid og sine penge på excentriciteter, men han var i gang med en fysisk og musikalsk drænende genoptræning. Hver dag arbejdede han sammen med dansere og musikere og producere, hans forfatning var "skrøbelig," sagde en af de involverede til flere medier, men "han arbejde hårdt, fire dage om ugen, seks timer hver dag.

Jeg er i chok," sagde Johnny Caswell. Og han havde fået foretaget flere helbredsundersøgelser, og de tydede ikke på, at en alt-kortsluttende blodprop var under opmarch. Tværtimod.

"Hans kolesteroltal var lavere end de fleste jævnaldrende," sagde en ven i sidste måned til Los Angeles Times.

Men på mange måder var det Michael Jacksons drøm om tidligere tiders storhed, som kostede ham livet, antydede en talsmand i nat.

Jackson var ikke længere 25 år, han var 50 år, og hans fysik var endnu ældre, og alle hans gamle skavanker generede ham, når han dansede og forsøgte - som i glansdagene - at tage livtag med tyngdeloven. Hans talsmand, Brian Oxman, sagde i nat til CNN, at smerterne fra en brækket ryg og et brækket ben hæmmede Jakcson under arbejdet, og han tog stærk smertestillende medicin for at kunne holde til det, og det bekymrede mange i omgangskredsen.

"Jeg var bekymret, og jeg advarede mod det," sagde Oxman. "Jeg var bange for, at der skulle ske lige præcis, hvad der nu er sket," sagde han.

Et storforbrug af smertestillende medicin kan forårsage en blodprop, oplyste Fox News, og ikke mindst hvis medicinen bliver blandet med andre former for medicin.
En førende hjertelæge, Christopher Cannon, sagde til ABC News, at stress i forbindelse med come-back træningen også kan have medvirket til Jacksons blodprop.

"Når en person øger sit adrenalin-niveau, så kan han samtidigt forstyrre sin hjerterytme," sagde han.

Men det er i den store sammenhæng lige meget.

Han var den største popstjerne i universet, skrev Ann Powers. Og nu er den største popstjerne i universet død.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.