Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Medieforsker: Licensrabat vil ikke ændre unges holdning til DR

Lavere licensbetaling vil ikke få flere unge til at interessere sig mere for DR, vurderer professor Frands Mortensen. Et flertal i Folketinget er klar til at overveje en rabat til de unge.

Vært Thomas Skov og 'Monte Carlo'-drengene, Esben Bjerre og Peter Falktoft.
Vært Thomas Skov og 'Monte Carlo'-drengene, Esben Bjerre og Peter Falktoft.

Rabat på medielicensen vil ikke løse DRs problemer med at fastholde unge seere.

Det vurderer professor og medforsker Frands Mortensen fra Aarhus Universitet, efter at Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen (S), har luftet muligheden for at sætte licensen ned for unge under 25 år.

»Det at lempe licensen for de unge vil ikke ændre deres grundholdning til DR. Så skal man virkelig sænke licensen dramatisk. For de unge vil licensen altid blive oplevet som et stort beløb, selv om man så satte det ned til 500 kroner om året,« siger Frands Mortensen.

Ifølge en meningsmåling, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske, ville 45 procent af de 18- til 35-årige fravælge DR, hvis de kunne slippe for at betale licens, og hele 73 procent mener, at medielicensen er for høj.

Det har fået Socialdemokraterne til at foreslå en sænkning af licensen, så unge under 25 år slipper billigere end de 2.436 kroner, der betales i dag. Medieordfører Mogens Jensen vil tage forslaget med til forårets medieforhandlinger, og foreløbig får det opbakning fra både Venstre og Dansk Folkeparti.

Men Frands Mortensen finder ikke forslaget helt gennemtænkt.

»Hvis man sænker licensen for de unge, så er der jo nogen andre, der skal betale det mere. Eller også skal man tage midlerne fra et andet sted,« siger medieforskeren, der mener, det vil være en fejlslutning at tro, at lavere licens vil betyde større opbakning til DR blandt de unge.

»De to ting hænger ikke sammen. Om de unge er tilfredse med DR, hænger sammen med DRs programmer. Hvis DR vil sikre popularitet blandt de unge, så skal de lave programmer, som unge bryder sig om,« siger Frands Mortensen.

»Og så ryger du ind i et andet problem - det såkaldte DR3-problem om, hvorvidt DR skal lave populære programmer, hvor liberale politikere og satellit-kanalerne bagefter kommer og siger »hov, hov, det må I ikke, for det er programmer, vi kan tjene penge på«,« siger Frands Mortensen.

SFs medieordfører, Ole Sohn (SF), lufter muligheden for at afskaffe licensen og i stedet finansiere DR med skattepenge. Han får opbakning fra SFs og Socialdemokraternes ungdomsorganisationer, SFU og DSU, der mener, at skat i stedet for licens vil give en mere retfærdig fordeling af regningen.

Frands Mortensen tror dog heller ikke på den løsning.

»Det løser måske nok problemet med sortseere, når alle kommer til at betale over skatten. Men det rejser et andet problem, nemlig at midlerne til DR og TV 2s regioner (der også er delvist licensfinansierede, red.) så kommer til at afhænge af de årlige finanslovsforhandlinger,« siger han.

»Og så kan det blive meget nemt - hvis man ikke bryder sig om DR - at skære 300 millioner kroner væk en mørk novemberaften, når de sidste brikker i et finanslovforlig skal falde på plads,« siger Frands Mortensen, der forudser, at spørgsmålet om licens bliver et af de hede emner under de kommende medieforhandlinger.

Liberal Alliance mener også, at der er behov for at se på finansieringen, men i stedet for licens eller skattebetaling vil partiet indføre en abonnementsordning, så brugerne kun betaler for de dele af DR, som de rent faktisk bruger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.