Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mayaer vrede på Mel Gibson

Mel Gibson, som sidste år var i ilden efter antisemitiske udtalelser, har nu gjort sig uvenner med en ny gruppe.

En scene fra filmen Apocalypto, som nu kalder vrede over producenten, Mel Gibson. Foto: Reuters
En scene fra filmen Apocalypto, som nu kalder vrede over producenten, Mel Gibson. Foto: Reuters

Denne gang er det Mayaer i Guatemala, Mexico og Honduras, der udtaler sig kritisk om den australske skuespillers nye film Apocalypto.

Den historiske storfilm, som foregår på Mayaernes sprog Yukatek skal efter Gibsons mening give den oprindelige befolkning ny stolthed ved deres kultur.

Men ifølge Guatemalas kommissær for racisme, Ricardo Cajas, gør filmen det stik modsatte.

Han siger til The Guardian, at filmen sætter forståelsen af Mayaerne 50 år tilbage i tiden.

"Den viser Mayaerne som et morderisk og babarisk folk, som kun kan reddes af spaniernes komme," siger han.

Ifølge Cajas overdriver Gibson blodsudgydelserne i sin film og viser Mayaer som folk der halshugger og ofrer deres egne.

Samtidig har en mexicansk instruktør beskyldt Gibson for at stjæle hans idé.

Sidste gang den australske skuespiller var i søgelyset var i sommer, da han - angiveligt i en brandert - kom med stærkt antisemitiske udtalelser.

Hans film "Passion of the Christ" gav også anledning til kontroverser og blev kritisk modtaget i Israel, hvor man mente, at den fremstillede jøderne i et meget kritisk lys.

Ligesom med "Passion of the Christ" er der dog ikke noget der tyder på, at den negative omtale vil skade Apocalyptos indtjening. På sin premieredag i USA tirsdag brød den rekorder for ikke-engelsksprogede film.

Herhjemme har filmen premiere 19. januar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.