Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mal som Munch.. eller i hvert fald med hans pensler

Nu kan du male med Edvard Munchs 100 år gamle pensler. Eller det vil sige, en kopi af dem. En digitalisering af de gamle redskaber, der skabte verdenskunst, har nemlig gjort det muligt for enhver at prøve kræfter med en version af »Skriget«.

»Skriget« holdes op af medarbejdere fra Sotheby's Auction House i London i 2012.
»Skriget« holdes op af medarbejdere fra Sotheby's Auction House i London i 2012.

I en tid hvor alt digitaliseres synes det næsten oplagt også at digitalisere de redskaber, store verdenskunstnere har brugt til at skabe deres værker. Og det er da også, hvad softwarevirksomheden Adobe nu har gjort. De har nemlig digitaliseret de pensler, som den norske kunstner Edvard Munch brugte til at skabe imponerende malerier som »Skriget«. Det skriver NRK.

Og det er der måske god grund til. Noget tyder i hvert fald på, at Edvard Munchs streger er eftertragtede. Såvel er »Skriget«, der findes i fire malede versioner, blevet stjålet to gange. Første gang fra Nasjonalgalleriet i Oslo og senere fra Munchmuseet. Nå, ja, og så blev en privatejet pasteludgave solgt for 680 millioner danske kroner tilbage i 2012.

Så meget behøver du dog ikke betale for at få de digitale pensler i hånden. De koster nemlig ikke noget, men de kræver dog, at man har programmet Photoshop på sin computer.

For at lave de digitale pensler har Adobe fået hjælp fra Munchmuseet, der har bistået udviklingen. Syv af de eftertragtede pensler er blevet fotograferet i 360 grader ved hjælp af et specielt kamera, der har opfanget de mindste detaljer i penslerne, hvilket har skabt syv nøjagtige tredimensionelle kopier. Kopierne er efterfølgende blevet programmeret til at kunne bruges på en computer.

Om den nye digitalisering siger Gitte Skilbred, der er kommunikationschef ved Munchmuseet, til NRK:

»Digitalisering sker ikke kun i erhvervslivet, men også i kunstverdenen. Det er fantastisk, at de 100 år gamle pensler nu kan inspirere dem, der skal skabe fremtidens kunsthistorie«.

Der er unægtelig forskel på de originale pensler og de nye digitale udgaver, og det er nok en smule utopisk at tro, at en ny Edvard Munch, der døde i 1944, vil opstå med digitaliseringen. Men ikke desto mindre kan alle nu lege med tanken om det.

Herunder kan du se en præsentation af de nye Edvard Munch-pensler til Adobe Photoshop:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.