Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mads Mikkelsen vinder Cannes-pris

Opdateret: Den prestigefyldte pris "Den Gyldne Palme" går til Michael Hanekes film "Amour", mens Mads Mikkelsen vinder prisen for bedste mandlige skuespiller for sin rolle i Vinterbergfilmen "Jagten".

Mads Mikkelsen vinder som den første dansker den prestigefyldte pris "bedste mandlige skuespiller" ved filmfestivalen i Cannes.
Mads Mikkelsen vinder som den første dansker den prestigefyldte pris "bedste mandlige skuespiller" ved filmfestivalen i Cannes.

Den danske skuespiller Mads Mikkelsen har netop vundet prisen for bedste mandlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes for sin rolle i Thomas Vinterbergs film "Jagten".

Mads Mikkelsen modtog stående applaus, da han gik op for at modtage prisen.

- 82 procent af denne pris er Thomas Vinterbergs pris, sagde Mads Mikkelsen, da han modtog prisen af den kinesiske skuespiller Gong Li.

- Tak fordi I lukkede mig ind i jeres univers af kærlighed og frygt, sagde Mikkelsen henvendt til både Vinterberg og hele holdet bag filmen.

Billedserie: Mads Mikkelsen på podiet

Takkede familien flere gange

Mads Mikkelsen huskede også at takke både sin kone og børn flere gange og var lige ved at glemme sin pris, da han skulle fotograferes på podiet.

Med prisen til Mads Mikkelsen for sin præstation i hovedrollen i Vinterbergs film, cementerer den danske skuespiller sin status som en skuespiller af stor spændvidde. Mikkelsen gjorde sig først internationalt bemærket i Nicolas Winding Refns ”Pusher”, og har siden optrådt i en stribe større roller i udlandet, ikke mindst som James Bond-skurken Le Chiffre i ”Casino Royale”.

Læs også: Berlingske filmredaktørs anmeldelse "De krænkede"

"Amour" vinder den "Gyldne Palme"

Den mest prestigefyldte pris ved festivalen "Den Gyldne Palme" gik ikke overraskende til østrigeren Michael Haneke for filmen "Amour", der handler om et ældre ægtepar. Filmen er en modig skildring af det pres, som en dødelig sygdom lægger på kærligheden hos dette par.

Dermed er Haneke med i den håndfuld af instruktører der har vundet Den Gyldne Palme mere end en gang. Mange har haft Amour som favorit til Guldpalmen, men lige så mange mente, at det var for tidligt at give prisen til Haneke, der vandt guldet så sent som i 2009, for ”Det Hvide Bånd”.

Læs også: Berlingskes anmeldelse "Døden håner de levende"
Web-tv: Se trailer for vinderen (artiklen fortsætter)

Der var knyttet mange danske forventninger til den danske film ”Jagten”, Thomas Vinterbergs første film ved Cannes Festivalen siden ”Festen” i 1998. Efter visningen af ”Jagten” på konkurrencens fjerdedag var der optimisme for filmens chancer blandt de danske filmfolk, da Vinterbergs film blev vel modtaget og at filmens nærmeste konkurrenter så svagere ud end forventet. Blandt anmelderne var det særligt de udenlandske mest positive, og mange hæftede sig Mads Mikkelsens flotte skuespil i hovedrollen. Anmelderne i værtslandet Frankrig var til gengæld mere lunkne. Og det blev altså alene Mads Mikkelsen, der bringer en pris med hjem til Danmark.

To kvinder til en pris

De to kvindelige hovedrolleindehavere i filmen "Dupã Dealuri" ("Beyond the Hills) deler prisen for bedste kvindelige skuespiller. Instruktøren til filmen, Cristian Mungiu, vinder også prisen for bedste manuskript.

”Beyond The Hills” blev betragtet som en skuffelse af mange, der var blevet imponeret af Mungius forrige film ”4 måneder, 3 uger og 2 dage”, der også vandt Den Gyldne Palme, men juryen har været af en anden mening.

Ken Loachs socialkomedie "The Angels' Share" vinder juryprisen Prix du Jury, mens årets bedste instruktør er mexikaneren Carlos Reygadas. Han har instrueret filmen "Post Tenebras Lux", der er en stærkt personlig og nærmest surrealistisk rejse gennem både natur og menneskelige miljøer.

Med prisen til Mads Mikkelsen har Thomas Vinterberg så godt som fuldendt den kunstneriske genrejsning, han begyndte med forrige års ”Submarino”.

Billedserie:

Billedgalleri: Og vinderne er...

Web-tv: Se trailer for "Jagten" 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.