Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Legendarisk poet-sofa på auktion

Sofaen, som inspirerede til tegneserien »Poeten og Lillemor«, og som har stået i forfatteren Frank Jægers hjem, sælges nu på auktion. Den er vurderet til over 100.000 kroner.

Der findes sofaer, og så findes der ikoniske sofaer. En sådan er den sofa, der 27. september kommer under hammeren på Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København.

Auktionshuset kalder det »sensationelt«, at man nu udbyder møbelarkitekten Finn Juhls oprindelige Poet-sofa. Sofaen har stået i forfatteren Frank Jæger og Kirsten Vodders hjem i Farum. Forfatterparrets hjem inspirerede tegneren Jørgen Mogensen til hans legendariske tegneserie »Poeten og Lillemor«, som i mange år var fast stribe i et utal af dag- og ugeblade. Her ser man ofte parret sidde enten i sofaen eller i Arne Jacobsens lige så legendariske stol Ægget. Tegneserien blev i 1959 filmatiseret med Erik Balling som instruktør og med Henning Moritzen og Helle Virkner i hovedrollerne, men her indgik kun en efterligning af sofaen i scenografien.

Unika-sofaen havnede i Frank Jægers hjem, fordi hans kone Kirsten var datter af møbelsnedkeren Niels Vodder, der dannede professionelt par med møbelarkitekten Frank Juhl. Hun fik sofaen, efter at den havde været udstillet på Snedkerlaugets udstilling i 1945. Sofaen var forløberen for Finn Juhls sofa FJ-41, som blev sat i produktion og efterhånden overtog navnet Poeten. Den kan stadig købes, men flere detaljer adskiller den altså fra den ægte Poeten-sofa.

- Vi ved ikke, om det var et markedsføringsfif, at sofaen kom til at hedde Poeten, fordi tegneserien og filmen var blevet populær, eller om det blot var en tilfældighed, siger Peter Kjeldgaard fra Bruun Rasmussen.

Unika-sofaens nuværende ejer købte den af Kirsten Vodder, og den er i løbet af årene blevet ompolstret. Den er vurderet til at gå for mellem 100.000 og 125.000 kroner.

Dansk møbelkunst er stadig i høj kurs, men efter finanskrisen er der kommet mere fokus på de bløde, polstrede møbler, som Finn Juhl især stod for, siger Peter Kjeldgaard. Derimod er de mere kølige møbler i stål og læder, som en anden kendt møbelarkitekt, Poul Kjærholm, designede, ikke længere er i så høj kurs hos de udenlandsk købere,

Finn Juhl ville i januar være fyldt 100 år, og for at markere jubilæet har Bruun Rasmussen i år flere af designerens møbelklassikere på auktion.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.