Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lars von Trier får stor kulturpris og en million kroner

Tv-serien "Riget" slog i 1994 Lars von Triers navn fast i Danmark. Han modtager Danmarks største kulturpris.

Lars von Trier har mere end 20 opsigtsvækkende film- og tv-produktioner bag sig. Scanpix/Christian Liliendahl
Lars von Trier har mere end 20 opsigtsvækkende film- og tv-produktioner bag sig. Scanpix/Christian Liliendahl

Den 61-årige filminstruktør og manuskriptforfatter Lars von Trier er årets modtager af Danmarks største kulturpris på en million kroner.

Sonningprisen uddeles af Københavns Universitet til en person, som har udført et »fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur«.

»Vi synes, at Lars von Trier er en helt særlig kunstner, siger Milena Bonifacini, som er formand for Akademirådet, der har været med til at indstille von Trier til Sonningprisen.«

Akademirådet er statens rådgiver inden for kunstneriske og æstetiske spørgsmål.

»I hans film er der en helt særlig styrke og en bredde, som også billedmæssigt er helt fantastisk. Vi (Akademirådet, red.) beskæftiger os jo med, hvordan ting ser ud, og vi er meget optagede af Lars von Triers film,« siger Milena Bonifacini.

Lars von Trier har mere end 20 opsigtsvækkende film- og tv-produktioner bag sig.

I sit arbejde har filminstruktøren også taget mange forskellige genrer op. Det er blandt andet katastrofefilm, melodrama, musical, thriller, horror og komedie.

»Han mestrer at skabe stor kunstnerisk betydning i de forskellige genrer, og han er så overlegen, at han vil jonglere med alle mulige filmiske muligheder,« siger Milena Bonifacini.

I Danmark var det tv-serien »Riget« fra 1994, der for alvor slog Lars von Triers navn fast.

Kort tid efter var von Trier med til at udarbejde manifestet Dogme 95, der siden har sat sit præg på ikke bare dansk, men også europæisk film.

Det internationale gennembrud kom i 1996 med filmen »Breaking the Waves«.

»Lars von Trier har haft meget stor betydning for europæisk film, fordi han altid har haft modet til at gå sine egne veje og følge sine idéer meget kompromisløst,« siger Milena Bonifacini.

I en skriftelig kommentar til Ritzau udtaler Lars von Trier, at han er stolt og taknemmelig over at være modtager af prisen.

»Ordene: »Fortjenstfuldt arbejde«, som lægges til grund, luner specielt, da det i al ydmyghed har været, hvad jeg igennem årene har bestræbt mig på at udføre,« siger von Trier.

Prisen er stiftet af afdøde forfatter og redaktør C.J. Sonning (1879-1937).

Sonningpris 2018 bliver uddelt på Sonnings fødselsdag 19. april i Festsalen på Københavns Universitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.