Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kunstneren bag drabsudstilling sagde selv stop

Kunstner Birgitte Skallgaard forlangte selv, at Politimuseet fjernede hendes 12 portrætter af dræbte unge kvinder fra den omdiskuterede udstilling.

Maleri: Birgitte Skallgaard
Maleri: Birgitte Skallgaard

Politimuseet i København har mandag fjernet de 12 portrætter af dræbte unge kvinder fra den omdiskuterede udstilling »Kvindedrab - In Memoriam«, og kunstneren bag var selv med til at sætte en stopper for udstillingen.

- Jeg har sådan set forlangt at få taget udstillingen ned, og det har jeg egentlig forlangt for et stykke tid siden, siger Birgitte Skallgaard, der har malet de 12 portrætter, til Berlingske Nyhedsbureau.

Udstillingen var i vælten i medierne for to uger siden, da det kom frem, at Politimuseet udstillede portrætterne af drabsofrene uden de pårørendes accept. I kølvandet på den massive kritik, museet var offer for, besluttede man, at de pårørende kunne bede om at få fjernet billederne, hvis de ikke ville have dem hængende. Det var der to familier, der valgte at gøre.

- Udstillingens fundament blev fjernet, da man accepterede, at der kunne ske en censurering. Der var den sådan set allerede taget ned for mig og var ikke det værk, som jeg var med til at få hængt op, siger maleren.

- Selvfølgelig synes jeg, det er en kæmpe fejl, at de pårørende ikke var orienteret. Der var mange gode grunde til, at man accepterede en censorering, men jeg havde håbet, at jeg kunne lave en vedkommende og berørende udstilling, som kunne sætte tanker i gang hos os alle sammen om de tragiske sager, siger Birgitte Skallgaard.

Hun understreger, at hun er »rigtig ked af«, at det er endt med en aflyst udstilling, for det var aldrig hendes intention at rippe op i de pårørendes sorg.

- Debatten er røget helt af sporet, og stemningen er blevet meget hadefuld. Det har jeg oplevet som vældig krænkende og uværdigt for både de unge kvinder, for de pårørende og for mig og museet, lyder det fra kunstneren.

Politimuseet skriver i en pressemeddelelse, at de nedtagelsen sker på baggrund af mediedebatten, fordi det derefter »ikke er muligt at få de oprindelige intentioner bag udstillingen frem«. Samtidig beklager museet »de gener, de pårørende har været igennem«.

Birgitte Skallgaard understreger da også, at det er en kombination af hendes ønske og hensynet til de pårørende, der danner grundlag for nedtagningen af billederne.

Efter den massive debat i medierne samt opråb fra flere politikere tog Rigspolitiet initiativ til at udarbejde et sæt etiske og moralske retlingslinjer for, hvad museet må udstille i fremtiden.

- Det er helt oplagt, at beslutningen om at tage billederne ned kommer til at have betydning for Politimuseets fremtidige udstillinger og for udarbejdelsen af retningslinjerne. Det er den helt rigtige beslutning, at udstillingen bliver lukket, siger sekretariatschef i Rigspolitiet, Anders Dorph.

Politimuseet ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.