Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kronprinsesse Victoria befamlet af »kulturprofil«

Skandalerne i Det Svenske Akademi fortsætter. Nu er også blåt blod involveret.

Der blev i weekenden skrevet endnu et kapitel i sagerne om »kulturprofilen« (den fransk-svenske fotograf og teaterinstruktør Jean-Claude Arnault, red.) og hans hang til at befamle kvindelige medlemmer af Det Svenske Akademi.

Ifølge Svenska Dagbladet og SVT lagde Jean-Claude Arnault i 2006 sin hånd på den svenske kronprinsesse, Victorias, bagdel ved en sammenkomst i Det Svenske Akademis bygning i Berggården.

Tre anonyme kilder fortæller til de svenske medier, at de var til stede, da »kulturprofilen« gramsede på kronprinsessens bagdel ved den pågældende lejlighed. Den svenske konge skulle også have overværet episoden.

Et af vidnerne er litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, der i sin tid var gift med akademimedlemmet Horace Engdahl. Til SVT siger hun:

»Det var så ubehageligt. Men hendes (kronprinsesse Victorias, red.) adjudant greb ind og fjernede hans hånd.«

Det Svenske Akademis daværende permanente sekretær, Horace Engdahl, skulle efterfølgende af hoffet have fået til opgave at forhindre, at kronprinsesse Victoria var alene med Jean-Claude Arnault. To uafhængige kilder bekræfter dette over for Svenska Dagbladet.

Det svenske hofs informationschef, Margareta Thorgren, vil ikke kommentere sagen, men siger til SVT:

»Oplysningerne om »kulturprofilen«, som er fremkommet i medierne, er skræmmende. Kongefamilien har tydeligt vist sin støtte til #MeToo-initiativet. De specifikke oplysninger i Svenska Dagbladet vil jeg ikke kommentere.«

Det har ikke været muligt for de svenske medier at få en kommentar fra Jean-Claude Arnault. Hans advokat, Björn Hurtig, skriver dog i en meddelelse til Aftonbladet:

»Min klient mener, at det, som er fremkommet om ham, er falske oplysninger og bagvaskelse med det formål at skade ham.«

18 kvinder har indtil nu i Dagens Nyheter fortalt om Jean-Claude Arnaults overgreb gennem årene. Sagerne er blevet mere spektakulære, fordi hans kone, digteren og forfatteren Katarina Frostenson, indtil for nylig var aktivt medlem af Det Svenske Akademi, der blandt andre ting også står for uddelingen hvert år af Nobelprisen i litteratur.

Katarina Frostenson, Det Svenske Akademis daværende permanente sekretær, Sara Danius, og tre øvrige medlemmer af akademiet trak sig i begyndelsen af april som følge af overgrebene. I weekenden meddelte akademimedlemmet Sara Stridsberg, at hun heller ikke længere ønsker at være en del af det fine selskab.

Af akademiets 18 medlemmer er nu kun ti aktive. En stor udfordring, al den stund der skal mindst 12 medlemmer til, for at akademiet kan uddele Nobelprisen.

Der har været spekulationer om, hvorvidt man helt vil skippe uddelingen i år for i stedet at uddele to priser næste år.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.