Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kronprins Frederik kårer Design-vindere

Kronprins Frederik har torsdag aften uddelt Index Design prisen til fem innovative ideer og designs.

Cykelkraven Hövding i oppustet tilstand.
Cykelkraven Hövding i oppustet tilstand.

Er du også træt af at få ødelagt fritzen under cykelhjelmen på vej til og fra arbejde? Jamen, det er der nu råd for. En af de fem vindere fra årets Index Design Award er nemlig en cykelkrave, som tillader dig at eksperimentere med håret uden at skulle tænke på hattehår, efter du tager cykelhjelmen af igen.

Det er cykelkraven med det kraftfulde navn, Hövding, som sidder rundt om nakken og kan sættes ind i et hylster af forskellige designs, så du kan skifte den ud alt efter, hvilket tøj du har på.

Men der er selvfølgelig en alvorlig tanke bag ideen. Nemlig at komme de mange cykelulykker i trafikken til livs. De to svenske designere bag ideen, Anna Haupt & Terese Alstin, tog udgangspunkt i, at over 30.000 cyklister hvert år kommer tilskade i trafikken bare i Sverige. Samtidig havde de undersøgt cyklisternes forhold til cykelhjelmen, og meldingen var klar. De fleste cyklister lod cykelhjelmen blive hjemme, fordi den ødelagde frisuren, var besværlig og for varm.

Det besluttede de to piger at gøre noget ved og kom op med ideen om en cykelkrave . Kraven hænger rundt om nakken som et slags tørklæde og pga. innovativ teknologi, der kan mærke kroppens unaturlige bevægelsesmønster i et færdselsuheld, puster den sig op omkring hovedet, ligesom en airbag i en bil, når ulykken er ude. Det har nu gjort dem til vindere af kategorien Play i årets Index Award.

Prisuddeling i Operaen

Priserne i de fem forskellige kategorier, Body, Home, Work, Play og Community, er tidligere på aftenen blevet uddelt i Operaen af Kronprins Frederik, som er protektor for Index: Design to Improve Life. Hver vinder bliver belønnet med en pris på 100.000 euro.

Hele ideen bag prisen er at støtte designere og opfindere, som er med til at løse verdens problemer med deres innovative ideer.

- Vi kigger på tre aspekter i vores udvælgelse af de fem vindere. Form, indflydelse og indhold. Der er masse af smukke designs i verden, men det er bare ikke nok i denne sammenhæng. Det skal være designs som er funktionelle, og kan bruges af mennesker verden over. F.eks. er der mange designs, som vi måske synes er smarte herhjemme, men ikke kan bruges i mindre udviklede lande, så de bliver valgt fra. Selvfølgelig skal nogle af ideerne gentænkes til forskellige kulturer, men generelt kan alle vinderne bruges i Danmark og resten af verden uanset landets standard, siger Nille Juul-Sørensen, formanden for Index Designs internationale jury, som tæller arkitekter, designere ingeniører og økonomer fra hele verden.

De fem vindere

Udover cykelkraven Hövding, som har vundet i kategorien Play, har projektet Design for Change vundet i kategorien Work, for ideen, som skal give skolebørn troen på, at de selv kan ændre verden. En værktøjskasse med inspiration bliver uddelt til lærere og er allerede blevet distribueret til 33 lande og 300.000 skoler. Ideen er, at børn kan designe sig ud af verdens problemer, og samtidig opbygge selvtilliden til at gå ud i verden og forandre den med mantraet "Jeg kan". Designet er udviklet af Kiran Bir Sethi & Pranay Desai fra Indien.

I kategorien Home, har Elemental Monterrey vundet. Det er et boligprojekt i Mexico, med 70 huse med badeværelser, køkkener og trapper. Resten af huset er blot en ramme, som familien kan fylde ud efterhånden, som de får råd til det. Ideen opstod, fordi Mexico kun havde økonomi til at bygge meget små huse til hele familier. I Elemental Monterrey bygger  staten et halvt godt hus til en familie, som så skal bygge resten selv. I stedet for, at man bygger et helt, men dårligt hus. Ideen er udviklet af Alejandro Aravena.

Kategorien Body har amerikaneren Josh Morenstein vundet for sit brilleprojekt i Mexico. Op mod 50% af Mexicos unge har brug for briller i skolen. 11% lærer intet i skolen, fordi de simpelthen ikke kan se godt nok til at lære. Projektet See Better to Learn Better har derfor udviklet et brillestel specifikt designet til børn i alderen 6-18 år udviklet i et materiale, som kan bøjes og drejes, så det ikke går så let i stykker. Hvert brillestel koster kun 10 dollar at producere inkl. synstest af børnene. Den Mexicanske regering har derfor besluttet at give gratis briller til alle børn i Mexico, som har brug for det. 10.000 briller er allerede blevet givet ud, og man forventer at endnu 400.000 briller vil blive delt ud, som en investering i Mexicos fremtid.

Den sidste vinder i kategorien Community er det koreanske projekt Design Seoul udviklet af bystyret i Seoul. Projektet er den første sammenhængende designbaserede tilgang til at forbedre livet for en storbys indbyggere. Planen er baseret på en vision om “design, der drager omsorg for borgere,” og Seoul har designet løsninger med mennesket i centrum, ikke bare til at løse æstetiske udfordringer, men også for at løse udfordringer indenfor sociale, miljømæssige og folkesundhedsmæssige forhold.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.