Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krøyer-skitse solgt for millioner i London

En skitse til et af P.S. Krøyers mest kendte malerier af hustruen Marie og hendes veninde, Anna Ancher, blev solgt for mere end det dobbelte af vurderingen.

Sommeraften på Skagen Sønderstrand.
Sommeraften på Skagen Sønderstrand.

4,5 millioner kroner. Det var, hvad et maleri af danske P.S. Krøyer tirsdag indbragte, da det var på auktion hos Sotheby’s i London.

Det var ventet, at maleriet, der er en skitse til det berømte maleri »Sommeraften på Skagen Sønderstrand«, ville indbringe mellem 1,3 og 2,3 millioner kroner.

Men buddene væltede ind, og derfor faldt hammeren på det høje beløb.

- Jeg er ikke overrasket. Den estimerede pris var efter min mening lige lavt nok sat, når vi har med et ikonisk maleri som dette at gøre, siger Kasper Nielsen fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Han er også kendt fra TV-programmet »Hvad er det værd«.

Skitsen, der måler 47 gange 47 centimeter, er en af fire skitser til det kendte maleri fra 1893, hvor Krøyers kone, Marie, slentrer arm i arm med Anna Ancher, en anden af de store skagensmalere.

Maleriet har været på auktion tidligere i år, og dengang blev det solgt for bare 800.000 kroner, fordi man troede, at der blot var tale om en kopi. Siden fandt man ud af, at det var en vaskeægte Krøyer, og det forøgede salgsværdien. Måske var det derfor, at den anonyme ejer satte maleriet på auktion igen. Kasper Nielsen ville dog ikke være blevet overrasket over en endnu højere salgspris.

- Jeg ville nok have vurderet, at det på en god dag kunne have indbragt fem til seks millioner kroner. Selv om det er finanskrise, er der altid pengestærke købere til malerier af den støbning, siger Kasper Nielsen og minder om, at den hidtidige rekord for et Krøyer-maleri er knap 8 millioner kroner.

- Det er klart, at den mere almindelige kunst er faldet i pris, men det gælder ikke, når vi snakker toppen af poppen som med Krøyer, siger Kasper Nielsen.

Der er fuld anonymitet hos Sotheby’s, så det er ikke givet, at man nogensinde finder ud af, hvem køberen er. Men én ting står fast: Det færdige billede, som de fire skitser mundede ud i, hænger fortsat hos Skagens Museum.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.