Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kritisk kineser får Nobelprisen i litteratur

Forfatteren Mo Yan blev glad og skrækslagen, da han fik at vide, at han får årets Nobelpris.

Den kinesiske forfatter Mo Yan får Nobelprisen i litteratur 2012, meddeler Det Svenske Akademi. Den 57-årige forfatter var blandt bookmakernes favoritter til verdens fineste litteraturpris.

Mo Yan, der betyder »Tal ikke«, blander fantasi og realisme. Han får prisen for sine bøger, »som med hallucinatorisk realisme forener folkeeventyr, historie og samtid«, lyder begrundelsen fra Det Svenske Akademis sekretær, Peter Englund.

Flere af Mo Yans værker betragtes som »undergravende på grund af deres skarpe kritik af af det kinesiske samfund,« skriver Akademiet.

Der udbrød klapsalver, da Peter Egelund havde givet meddelelsen i Stockholm. Den svenske hjemmeside dn.se skriver, at en kinesisk tv-fotograf skreg højt af glæde og rakte en knyttet hånd i vejret, da meddelelsen blev givet. 
 
- Mo Yan giver os unikke indblik på en unik måde, sagde Peter Englund.

Prismodtageren er født i 1955 i Gaomi i Shandongprovinsen i det nordøstlige Kina. Hans forældre var landmænd, og Mo Yan har selv arbejdet i landbruget og på fabrik.

Hans første novelle blev publiceret i et litterært tidsskrift i 1981, og hans gennembrud kom i 1986 med en kort roman.

- Mo Yan er en bondedreng, som forlod skolen som 12-årig. Han skriver om det indre univers og gør det på en vidunderlig måde, siger Peter Englund til svensk tv, SVT.

Han talte tidligere på dagen med prismodtageren.

- Han sagde, at han var ovenud lykkelig og også vildt skræmt, siger Peter Englund ifølge dn.se.
 
Ifølge det svenske akademi er Mo Yans skrivestil en blanding af fantasi og realisme, og han skaber i sine bøger en verden, »som i sin kompleksitet  minder om forfattere som William Faulkner og Gabriel Garcia Márquez«.
  
Den store tyske forfatter Martin Walser kalder Mo Yan for en vor tids vigtigste forfattere.

- For mig at se, kunne man ikke have fundet en bedre kandidat. Han er  hævet over enhver tvivl. Jeg betragter ham som en af de vigtigste forfattere i vor tidsalder, jeg vil placere ham ved siden af Faulkner, siger Martin Walser til den tyske hjemmeside faz.de.

Med prisen, der blev uddelt første gang i 1901, følger en medalje og otte millioner svenske kroner.

Mo Yan er ukendt i Danmark. Hans bøger er oversat til bl.a svensk, norsk, tysk og engelsk, men ikke til dansk.

- Vi overvejer nu, om vi vil udgive hans bøger, men intet ligger fast, siger Merete Borre, souschef på forlaget Gyldendals skønlitterære redaktion.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.