Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Krigen« - måske den bedste film om dette århundredes Mellemøst-krige

Tobias Lindholms Oscar-nominerede film "Krigen" har nu fået USA-premiere - med et stort flertal af gode anmeldelser.

»Krigen« - godt anmeldt i USA.
»Krigen« - godt anmeldt i USA.

»Krigen« er en film, der er lavet helt rigtigt om en virkelighed, der er gået helt forkert.« Sådan lyder indledningen på Los Angeles Times' anmeldelse af Tobias Lindholms film »Krigen« - med Pilou Asbæk i hovedrollen som officer i spidsen for danske soldater i uløselige og skæbnesvangre dilemmaer under udsendelse til krigen i Afghanistan.

Filmen har nu fået premiere i USA godt to uger før OScar-uddelingerne, og det store flertal af de amerikanske anmeldelser er særdeles positive overfor det danske krigs-drama. L.A. times sammenligner »Krigen« med Susanne Biers »Brødre« - begge betegnes som suberbe dramaer om de afledte skadevirkninger af et lands indsats som fredsvogtere i Afghanistan.

I New Yorker-magasinet Village Voice skriver anmelderen under rubrikken "Tobias Lindholms »"Krigen" er måske den bedste film om dette århundredes Mellemøst-krige«, at filmen tør tage de spørgsmål op, som nyere amerikanske krigsfilm, som »American Sniper« og »13 Hours« undgår. At engagere publikum i det moralske spørgsmål om værdien af »vores« liv over for »deres« og skære ind til benet omkring umuligheden i en retfærdighed, når det gælder mange af de civile ofre i en krig.

Også New York Post, der giver filmen tre ud af fire stjerner, vægter evnen til at fange krigen fra flere sider og beklager, at »Krigen« kun vil blive set af en lille del af dem, der rykkede ud for at se »de hylende selvretfærdige stereotyper i »American Sniper«.

Den ellers noget mere højpandede konkurrent, New York Times, er til gengæld mindre begejstret for »Krigen«, som i sin virkelighedstro skildring simpelthen kommer for langt væk fra filmåbningens skildring af krigens angst- og blodfyldte drama. Med den efterfølgende retssag bliver det hele noget distanceret, og anmelderen konkluderer, at filmen bliver alt for afdæmpet.

NY.Times-anmelderen bliver dog klart overdøvet af de positive røster, og hjemmesiden Rotten Tomatoes, der samler filmanmeldelser og giver en samlet pointscore, giver scoren 88 til »Krigen« - ud fra 26 anmeldelser, hvor af de 23 er »friske« og  de 3 »rådne«. Også publikumsscoren samme sted ender på 87, så det kan de danske filmhold være godt tilfredse med.

Søndag den 28. februar kommer der yderligere spot på Tobias Lindholm & co, når holdet tropper op til Oscar-festen, hvor »Krigen« er nomineret til en Oscar i kategorien »Bedste udenlandske film«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.