Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Komponisten og dirigenten Pierre Boulez død, 90 år

Boulez blev anset for at være en radikal fornyer og betydelig repræsentant for avantgarden i klassisk musik.

Pierre Boulez
Pierre Boulez

Den franske komponist, dirigent, pianist og forfatter Pierre Boulez, der var en af de vigtigste og mest omstridte skikkelser på den klassiske musikscene, er død, oplyste hans kontor i Paris onsdag. Boulez blev 90 år.

Boulez blev anset for at være en radikal fornyer og blev anset for at være en af de betydeligste repræsentanter for avantgarden i den samtidige klassiske musik.

Han døde tirsdag aften i Baden-Baden i Tyskland. Boulez, som i længere tid havde haft problemer med sit helbred, boede sammen med sin familie i kendte tyske kurby.

I sin selvforståelse var Boulez først og fremmest komponist, men han var også berømt for sin fortolkningskunst og sine præcise orkestreringer. Desuden var han kulturmanager, musikfilosof, underviser og stifter af Forskningsinstituttet for Akustik og Musik i Paris (IRCAM).

Hans repertoire strakte sig fra klassisk og over mikrotonal musik med computer til koncerter med Bruce Springsteen eller Frank Zappa

Boulez, som var søn af en stålfabrikant fra Montbrison, blev født den 26. marts 1925.

Han udviklede Arnold Schönbergs 12-tone musik til en ny musikart. Et af hans vigtigste elektroniske værker er Répons, for orkester og elektronik.

Fra 1950'erne eksperimenterede Boulez med aleatorisk musik og havde kontakt med komponisten John Cage, som var interesseret i det samme.

Boulez reviderede ofte sine egne værker, og nogle af dem har været genstand for gentagne forandringer.

Pierre Boulez blev som dirigent bemærket for opførelser af komponister som Claude Debussy, Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Igor Stravinskij og Béla Bartók.

Han nåede at være musikalsk leder for New York-filharmonikerne og for BBC Symphony Orchestra i London.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.