Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Københavnerne svigtede krimifestival

Hovedstadens nye krimifestival, Copenhagen Crime, fik kun omkring halvdelen af det antal besøgende, der var succeskriteriet. Arrangøren regner med, at festivalen overlever – og håber på flere skyer næste år.

Der var længere mellem gæsterne på Copenhagen Crime end forventet. Foto: Michael Bothager
Der var længere mellem gæsterne på Copenhagen Crime end forventet. Foto: Michael Bothager

Det var ikke butleren, der gjorde det. Det var det gode vejr.

I weekenden fandt krimifestivalen Copenhagen Crime sted for første gang. Men kun omkring halvdelen af de 4.000 besøgende, der var målet, lagde vejen forbi de fire scener i Østerbrohuset ved Nordhavn Station. Det skyldtes blandt andet, at solen skinnede for meget, mener Bjarke Larsen, direktør og initiativtager til festivalen.

»Vejret var alt for godt. Og så tager det jo altså tid at etablere en ny festival. Men vi havde større forventninger,« siger han.

Det endelige besøgstal er ikke gjort op endnu, men det lander på omkring 2.000, vurderer Bjarke Larsen, der hæfter sig ved, at de, der trods alt besøgte Copenhagen Crime, var tilfredse.

»Vi lavede interviews med besøgende på vej ud fra festivalen, og af dem svarede 87 procent, at de syntes, det havde været tiden og pengene værd at komme, og at de ville anbefale det til andre, hvis vi gennemfører det til næste år. Det er jo en meget høj tilfredshedsrate, som gør, at jeg er optimistisk.«

Plads til to krimifestivaler

Danmark har allerede én krimifestival, nemlig Krimimessen i Horsens, der fandt sted første gang i 2001 og i dag er Nordeuropas største af sin art. Men det er ikke for meget med to krimifestivaler, mener Bjarke Larsen.

»Der er ikke mange, der tager fra København for at gå på Krimimessen, lige som der nok heller ikke er mange, der vil tage fra Ringkøbing for at gå på vores festival,« siger han.

En evaluering sammen med forlagene går nu i gang. Her skal man blandt andet finde ud af, om man kan lægge festivalen på et andet tidspunkt.

»Det handler også om forlagenes udgivelsesrytme og om, hvilke andre festivaler og messer de skal til. Der er jo både BogForum og Louisiana Literature,« siger Bjarke Larsen, der nu skal finde finansieringen for næste år. I år har Københavns Kommune støttet festivalen. Om det også sker næste år, er endnu uvist.

Ideen med Copenhagen Crime er, at fiktion og virkelighed blandes. Det er således langt fra kun krimi- og spændingsforfattere og deres forlag, der er repræsenteret, også de, der kender virkelighedens kriminelle verden, er med: drabschefer, retsmedicinere, efterforskere og instanser som Det kriminalpræventive Råd, Kriminalforsorgen, Politihistorisk Museum – og tidligere fanger, repræsenteret af Fangekoret.

Michael Katz Krefeld, der blandt andet har skrevet en serie om privatdetektiven Ravn, optrådte på Copenhagen Crime lørdag og søndag. Han mener, at Krimimessen i Horsens viser, at det sagtens kan lade sig gøre at lave en festival for krimilitteraturen.

»Den er jo en fantastisk succes i dag, men den startede virkelig også i det små. Al begyndelse er svær, og de, der var til Copenhagen Crime, virkede meget dedikerede.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.