Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

København får sin egen teaterfestival

CPH:STAGE bliver navnet på en årligt tilbagevendende teaterfestival i København. Den første finder sted 5.-16. juni i år.

Mungo Parks Forførerens Dagbog er én af de forestillinger, der kan genses ved Københavns nye teaterfestival CPH:STAGE i juni.
Mungo Parks Forførerens Dagbog er én af de forestillinger, der kan genses ved Københavns nye teaterfestival CPH:STAGE i juni.

København har i årevis haft både spillefilmsfestival, dokumentarfilmsfestival, kunstfestival, operafestival og jazz-festival. Men først nu får hovedstaden også en teaterfestival.

Initiativet kommer fra af Husets Teater, CaféTeatret, GROB og Teater V i regi af Byens Levende Scener og De Små Storbyteatre, som med CPH:STAGE ønsker at skabe en stor teaterfestival med international profil, der kan sætte København og dansk teater på verdenskortet.

Festivalen finder sted første gang 5.-16. juni i år og bliver en åben, ukurateret festival, hvor kunstnerne, teatrene og producenterne viser deres bud på den gode forestilling.

Vindue for dansk teater

"København og Danmark mangler en stor teaterfestival, der appellerer bredt til publikum og skaber interesse om dansk teater," siger festivalens bestyrelsesformand, Mads Wille fra Husets Teater,  i en pressemeddelelse.

Han betegner CPH:STAGE som en slags "best of", hvor teatre, kunstnere, producenter og anmeldere udvælger og præsenterer det allerbedste fra årets sæson. Festivalen bliver dermed et vindue for alle danske teatre nationalt såvel som international.

Foreløbig har 25 små og store teatre og produktionsselskaber meldt sig til sommerens festival, fra Det Kongelige Teater og en række københavnske teatre til Svalegangen i Aarhus, Momentum i Odense og Nordkraft i Aalborg.

Efter planen skal den første festivaluge fortrinsvis bestå af teaterforestillinger morgen, middag og aften foruden mere festprægede events, der kan samle publikum og branche, mens festivalens anden uge vil rumme smugkig på kommende forestillinger, åbne prøver, workshops og foredrag.

Programmet for den første festival offentliggøres i løbet af foråret, men ifølge festivalledelsen er der allerede nu programsat 45 forestillinger, bl.a. CaféTeatrets Breivik-forestilling ”Manifest 2083”, Mungo Parks ”Arternes Oprindelse” og "Forførerens Dagbog” samt ”Bunny Monroe” fra Det Kongelige Teaters Eventministeriet.

Blandet modtagelse

Initiativet modtages positivt af teaterforsker Stig Jarl.

"Alle andre europæiske storbyer med respekt for sig selv har en stor teaterfestival," siger han til Politiken. "Den nye festivals force er, at det ser meget bredt ud, og både de store og små er med."

Jørn Langsted, pensioneret professor i dramaturgi, er mere skeptisk og mener bl.a., det er et problem, at festivalen ikke er kurateret.

"Der vil ikke være grænser for, hvilket lort, der kan melde sig til," siger han og frygter også, at økonomien kan sætte begrænsninger.

"Hvis man har haft en flot opsætning i starten af sæsonen, så genopsætter man den da ikke i juni måned og rykker til København med grej og udstyr og skuespillere, der for længst er i gang med andre projekter," siger han til Politiken

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.