Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klimafortov på vej til Nørrebro

For at forhindre fremtidige oversvømmelser af Københavns mange fortove bliver et stykke af Nørrebro som et testforsøg belagt med såkaldte klimafliser.

Nørrebro kommer til at være den bydel hvor klimaflisen vil blive testet.
Nørrebro kommer til at være den bydel hvor klimaflisen vil blive testet.

Det var ganske vist ikke fortovene i København, der blev hårdest ramt, da en voldsom vind i sidste uge fik store mængder vand til at skylle ind over Danmark. Men det betyder ikke, at hovedstaden ikke i fremtiden vil blive – eller tidligere har været – udfordret af meget mere vand i gaderne, end kloakkerne kan kapere.

Det bliver der nu gjort noget ved. I foråret 2017 vil et lille stykke fortov på Heimdalsgade på Nørrebro blive belagt med en særlig type flise, der forhindrer, at fortovet sejler i vand, når det regner meget.

Flisen ligner umiddelbart de øvrige fliser på de 700 kilometer fortov, der spreder sig over København - kvadratiske betonfliser, adskilt af brostenslinjer. Men den er, modsat de normale fliser, lavet med små huller i betonfladen, som vandet smutter ned gennem til et vandkredsløb, hvorfra det kan sive ned til grundvandet eller forsinkes, til der er plads i kloakken - eller ledes videre til for eksempel plantekasser og legepladser med vand, altså genanvendes.

Den særlige klimaflise er udviklet af et arkitektfirma med fokus på bæredygtighed i byrummet, Tredje Natur, i samarbejde med ACO Nordic og IBF, som henholdsvis udvikler regnvandsløsninger og støber den »normale« københavner-fortovsflise. Det hele har været tre år undervejs under Realdanias kampagne »Klimaspring«, der er sat i verden for at støtte tiltag, der arbejder med klimatilpasning.

Realdania har støttet udviklingen af projektet med 8 millioner kr. og Markedsmodningsfonden under Erhvervsministeriet har bidraget med 1,1 millioner kroner. Sidstnævnte pose penge er gået til den sidste vigtige fase i projektet: I samarbejde med Københavns Kommune at fremstille og anlægge den strækning, hvor man nu skal teste, om klimaflisen virker ude i en våd københavnsk virkelighed.

Det bliver som nævnt Heimdalsgade – nærmere bestemt ud for nummer 22-24 – der fra foråret 2017 skal lægge fortov til. Her skal flisens funktion, drift og design testes, så flisen med eventuelle ændringer og forbedringer forhåbentlig kan være på markedet fra 2018 – til glæde for andre fortovsstrækninger i København.

»Vi ønsker at vise verden, at klimasikring ikke »bare« er skjult teknik under jorden, men også er en mulighed for at forbedre vores hverdagsrum. Klimaflisen er en samlet løsning, der både kan afhjælpe problemerne med regnvand, der ikke kan komme væk i byrummet og skabe mere bynatur i vores grå grader,« siger projektleder i Tredje Natur Jeppe Ecklon.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.