Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Kinagrillen er et uddøende fænomen«

Det går den forkerte vej for de kinesiske grillbarer i Danmark. Engang udfordrede de selveste pølsevognen - nu er de ved at uddø, siger forfatteren til en bog om kinagrillens historie.

»Det er et fænomen, der snart uddør. Kinagrillen klarer den ikke.«

Således beskriver den danske journalist og fotograf Eddie Michel Azoulay fremtidsudsigterne for de engang talrige kinesiske grillbarer i Danmark, der skød frem i bybilledet fra 1970erne og havde deres velmagtsdage i et årti, da Den Kolde Krig lakkede mod enden, og Sepp Pionteks drenge gik frem mod fodboldstater.

Situationen for de kinesiske grillbarer i Danmark har dog ændret sig markant siden 1980erne, og alene det faktum har motiveret Eddie Michel Azoulay til at undersøge det uddøende fænomen, inden det er for sent. Et projekt, der næste år munder ud i en bog, eller rettere en dokumentarisk fortælling i billeder om kinagrillens historie i Danmark og de sidste, der stadig er tilbage.

- De er stort set forsvundet fra gadebilledet, og om 10-15 år er de formentlig helt væk. Jeg har besøgt de sidste, der er tilbage i Danmark - der er vel omkring 80 - og talt med indehavere og ansatte. Der er intet, der tyder på, at kinagrillen er en del af fremtiden, fortæller Eddie Michel Azoulay, hvis kommende bog vil bære titlen »Spise her, med hjem?«

Han peger selv på tre årsager til udviklingen:

- Konkurrencen er simpelthen blevet for stor. Flertallet af den procentdel, der i dag køber hurtige måltidsløsninger til at tage med hjem, gør det i fastfood-restauranter, 7-11, pizzeriaer, sushibarer, tankstationer, bagere og »etniske« restauranter. Der er kommet utrolig, mange alternativer, og det har kinagrillen lidt under, siger den danske forfatter.

Hårde arbejdsbetingelser og sundhedsbølgen spiller dog også ind, forklarer han:

- Mange af de kinesere, der åbnede deres grillbarer i Danmark i 70erne og 80erne, er i dag godt oppe i årene, og når de ikke kan mere, så lukker de. Enten vil de ikke have, at deres børn går i deres fodspor, eller også har deres børn ganske enkelt ikke lyst. De ønsker, at de børn, som de har kæmpet og knoklet for gennem årene, skal få et bedre liv end dem selv. Og så er der sundhedsdelen i det. Danskerne er blevet mere sundhedsbevidste ligesom så mange andre i Vesten og bevæger sig væk fra transfedtsyrer og de »bomber«, som maden fra en kinagrill jo er, siger Eddie Michel Azoulay.

I løbet af årene lykkedes det kinagrillen at udfordre selveste »skinkekutteren«, eller pølsevognen, der var en dansk forløber for fastfood, som slog igennem i 1960erne i takt med teenagernes selvstændige forbrug.

- Da der var flest, var der omkring 800 pølsevogne. Men da kinagrillen dukkede op i begyndelsen af 70erne, valgte ejerne at supplere de eksotiske indslag på menuen med pølser, og det gjorde ondt på pølsevognen. Historien gentager sig nu - bare med kinagrillen i hovedrollen, siger Eddie Michel Azoulay og giver et eksempel:

- De har stjålet hinandens kundegrundlag. Tag blot »min« libanesiske grillbar nede på hjørnet. Han har også forårsruller på menuen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Musik
  • Film
  • Bøger
  • Koncerter
  • Scene
  • Kunst
  • Spil
  • Arkitektur
  • TV & Serier