Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Karneval slipper leverpostejsdanskeren fri

Karneval i Aalborg og København giver danskerne muligheden for at slippe hverdagens kontrollerede liv uden at blive socialt til grin.

Karneval på Strøget i København og Rådhuspladsen...
Karneval på Strøget i København og Rådhuspladsen...

Hvis du befinder dig i Aalborg eller i København, har du i weekenden muligheden for at smide alle dine hæmninger, pynte din blege krop med pailletter og smøre de stive hofter til en gang sambadans.

Karnevalsarrangementerne i de to byer sætter de nødvendige rammer for, at vi som danskere kan slippe vores kontrol og give los - noget danskerne godt kan lide.

- De andre nordiske lande kalder os nordens brasilianere. De synes, at danskere er ekstremt løsslupne. En del af den danske kultur er, at man engang imellem - under kontrollerede forhold - godt kan lide at give los, siger livsstilsekspert Henrik Byager og sammenligner det med Roskilde Festival.

Men de helt faste rammer, som karnevallet giver, er nødvendige.

- Vi er meget lidt spontane og meget lidt løsslupne til hverdag. så når det skal ske, så skal det være planlagt og på fastlagte tider, så alle ved, at nu er jeg løssluppen. Det er ikke mig, du ser her. Jeg leger karneval, og på mandag sidder jeg tilbage i mine cowboybukser, krøllede T-shirt og er normaldansker igen, forklarer Henrik Byager.

At skabe et frirum, er også noget, som arrangørerne er meget fokuseret på.

- Vi har brug for at slippe os selv løs og holde en fest, hvor vi kan give slip på vores forfængelighed, siger Morten Sørensen, direktør for Copenhagen Carnival.

Forvandlingsrummet er ifølge Klaus Bystrup, koordinater for Karnevallet i Aalborg, nøglen til karnevallets succes. Henrik Byager er enig.

- Det er svært at finde en mere markant kontrast til dansk kropskultur, beklædningskultur og kultur for, hvordan man opfører sig i det offentlige rum. Det er derfor, det er blevet en succes, fordi det er så markant anderledes, siger han.

Og markant anderledes bliver det, når gaderne i København og Aalborg fyldes med fjerboaer, ottetals-hofter og fløjte-pift i lange optog. Men alt inspiration er ikke hentet i Brasiliens klassiske karnevalsunivers.

- I Aalborg kan du vælge at klæde dig ud som en pak gajol, en tetrisklods, julemanden med sin kane eller en naughty nurse, fortæller Klaus Bystrup.

Her er det primært de unge, der springer med på karnevalsvognen i optoget og klæder sig ud efter årets tema.

- Det vil typisk være flere kvinder end mænd, flere unge end ældre, flere bymennesker end landmennesker og rigtig mange pædagoger og skolelærere, siger Henrik Byager.

Det er folk, der godt kan lide at synge, danse og spille teater, uddyber han.

På sidelinjen står resten af familien Danmark og ser til.

- Alle os, der ikke tør at smide vores blegfede lemmer ned i sådan et kostume, men godt kan lide at se andre gøre det og kommenterer, hvor fantastisk flot eller urimeligt pinligt, det er, siger Henrik Byager.

- Og så er det jo en god anledning til at nyde en kold fadøl i solen, siger han.

Sol bliver der - næsten som i Rio de Janeiro. Så paillet-kostumerne kan godt hentes frem fra skabet. Til gengæld kan det blive lidt varmt at svinge hofterne i en julemandsdragt, når temperaturen når de 25 grader, som vejrudsigten lover.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.