Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kærligheden til Jakob Ejersbo

Jakob Ejersbo så ud til at blive vor samtids største socialrealistiske forfatter, inden kræften tog ham fra os alt for tidligt. Rune Skyum-Nielsens fremragende biografi udkommer i dag.

Forfatteren Jakob Ejersbo fotograferet i 2003.
Forfatteren Jakob Ejersbo fotograferet i 2003.

Man troede nærmest, det var løgn, dengang i 2002, da Jakob Ejersbos »Nordkraft« blev en bestseller. Romanen portrætterer en flok »mistfits« i Aalborg – pushere, punkere, misbrugere, flygtninge, arbejdsløse. Alt sammen mennesker, Hr. og Fru Danmark som udgangspunkt kun vil have foragt til overs for, men som de pludselig tog til sig og formentlig endda fik en slags forståelse for.

Æren tilfalder selvfølgelig Ejersbo og hans særlige kombination af dyb menneskelig forståelse, tæft for groteske anekdoter og bemestring af realismens fortælleteknik. Hans skrift slog en klo i læseren, gjorde det hverdagslige synligt og det fremmedartede tilgængeligt.

Men i 2007 fik han konstateret kræft og døde året efter. Han efterlod sig et 1.600 sider langt manuskript omhandlende Afrika, især med fokus på de rodløse europæiske unge, der bor der, fordi deres forældre har slået sig ned på kontinentet. Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, havde fået instruktioner i, hvordan projektet skulle bringes til ende. I 2009 udkom det i tre selvstændige bind, »Eksil«, »Revolution« og »Liberty«. Mange var enige om, at det var en endnu større bedrift end »Nordkraft«.

Fornemt og flerstemmigt portræt

Rune Skyum-Nielsen tilhører de mange, der følte sig dybt berørt af Ejersbos stærke pen. Derfor har han gjort en ihærdig indsats for at forstå og komme tættere på personen. I 2013 var han med, da filmmanden Christian Holten Bonken besteg Kilimanjaro sammen med to af Ejersbos nærmeste venner, for at sprede den afdødes aske. Skyum-Nielsens formål med deltagelsen var at samle materiale til en biografi om Ejersbo.

Den biografi udkommer i dag med titlen: »Jakob var her«. Undertegnede fik umiddelbart lidt bange anelser på grund af den prætentiøse undertitel: »Bogen om Ejersbo« – der bør jo være så rigeligt plads til flere bøger om forfatterskabet. Læsningen af bogens prolog gjorde, at anelserne udviklede sig til deciderede nervøse tics. Den består nemlig af en situationsskildring fra dengang, Ejersbo skulle modtage De Gyldne Laurbær og er fortalt fra Ejersbos synsvinkel. Ejersbo optræder her nærmest som en erobrer, der har både sin optræden og fremtiden nøje planlagt. Bevares, måske var det sådan, det var, men hvem ved det egentlig? Er det ikke bare hans eller Skyum-Nielsens efterrationalisering? Og er det den strategi, sidstnævnte vil forfølge hen over de næste 460 sider?

Men heldigvis blev frygten sendt retur og erstattet af imponeret begejstring, da jeg kom i gang med hovedteksten. Skyum-Nielsen har valgt en – i forhold til genren – lidt anderledes fremstillingsform.

Kredsen om Ejersbo

Bogen, som falder i fire dele, fortælles i korte situationsorienterede afsnit med synsvinklen lagt hos de forskellige informanter, han har benyttet sig af: Ejersbos forældre og søster; de nære venner, Christian Kirk Muff, Anders »Sigurt« Hansen og Morten Alsinger; Johannes Riis – og mange, mange flere; skolekammerater, lærere, kærester, bekendte, kolleger. Fortællingerne er tilrettelagt kronologisk og fortalt i tredje person, men uden at Skyum-Nielsen påtager sig fortællerautoriteten. Den uddelegerer han til kredsen om Ejersbo.

Resultatet er en farverig mosaik, der portrætterer en både stræbsom og utilpasset, fandenivoldsk og forstående, loyal og kompromisløs personlighed. Et menneske, som nogen fortæller undervejs, man gerne vil være venner med, men som også hentede materialet til sine fiktioner i både deres og sin egen virkelighed. Flere af hans nærmeste føler sig udleveret af ham, men som han svarer vennen Sigurt, da denne føler sig misrepræsenteret i en radioreportage, Ejersbo lavede under sin tid på journalisthøjskolen:

»Det er meget muligt. Men så kan du måske fatte, at røvpuling er pensum. Ellers bliver man aldrig en dygtig journalist.«

Ejersbo tog dog muligvis fejl her, for han blev aldrig en god journalist. Men han blev en fremragende forfatter, måske netop fordi fiktionen tillader den nævnte sodomitiske aktivitet. I hvert fald beviser »Jakob var her«, at god journalistisk biografiskrivning ikke nødvendigvis fordrer, at man tager sit objekt hårdt og bagfra. Skyum-Nielsen går nænsomt til værks og giver plads til forskellige opfattelser af situationer, personer og relationer.

Var det jul, ville jeg anbefale bogen som årets julegaveidé. Var der forsommer, vil jeg anbefale alle den som sommerferielekture. Nu er det sensommer, så opfordringen lyder: Køb bogen og ryd weekenden!

Titel: »Jakob var her – Bogen om Ejersbo«.

Forfatter: Rune Skyum-Nielsen.

Sider: 464.

Pris: 300 kroner.

Forlag: Gyldendal.

Rune Skyum-Nielsen (tv.)?tilhører de mange, der følte sig dybt berørt af Ejersbos (th.) stærke pen. Derfor har han gjort en ihærdig indsats for at forstå og komme tættere på personen i sin biografi. Foto: Emil Hougaard og Claus Søndberg
Rune Skyum-Nielsen (tv.)?tilhører de mange, der følte sig dybt berørt af Ejersbos (th.) stærke pen. Derfor har han gjort en ihærdig indsats for at forstå og komme tættere på personen i sin biografi. Foto: Emil Hougaard og Claus Søndberg

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.