Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jyske Lov vender hjem

Efter 300 års ophold på et svensk bibliotek vender en af de allerstørste, danske kulturskatte tilbage til Danmark.

Jyske Lov.
Jyske Lov.

Et af de allerstørste klenodier i den danske kulturarv, Jyske Lov, vender hjem igen efter cirka 300 års ophold i Kungliga Biblioteket i den svenske hovedstad Stockholm.

Loven indledes med de berømte ord ”med lov skal land bygges” og blev givet af kong Valdemar Sejr i marts 1241 på et rigsmøde i Vordingborg.

Det håndskrift, der nu vender hjem fra Sverige, er en kopi bestående af 65 pergamentblade skrevet omkring 1280. Det er formentlig det næstældste, kendte middelalderhånskrift forfattet på dansk.

Der findes kun fire dansksprogede håndskrifter fra 1200-tallet. Det originale skrift med Jyske Lov fra 1241 er gået tabt.

Det er uklart, præcis hvordan skriftet, også omtalt som Codex Holmiensis 37, i sin tid havnede i Sverige.

Svenskerne har gennem årene afvist at returnere det til Danmark med henvisning til, at det var krigsbytte, som museer, biblioteker og andre institutioner generelt er meget tilbageholdende med at returnere til oprindelseslandene.

Men sidste år kunne direktøren for Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, påvise, at håndskriftet formentlig ikke er et krigsbytte.

Overleveringen af Jyske Lov til Danmark vil foregår i dag på et pressemøde i Kulturministeriet, hvor kulturminister Per Stig Møller (K) vil tage imod den.

Håndskriftet vil i den kommende tid blive udstillet på Det Kongelige Bibliotek, og planen er herefter at vise det andre steder i landet. Det Kongelige Bibliotek udveksler til gengæld for Jyske Lov en svensk landskabslov, Södermannalag fra 1327, med Kungliga Biblioteket.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.