Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Smukt eller usmageligt?

Julen i Tivoli er en totaloplevelse

Berlingske kunstanmelder, Torben Weirup, bedømmer Københavns juleudsmykning de kommende uger. I dag: Tivoli.

Tivoli
Tivoli

Tivoli har i et par årtier arbejdet på at blive en helårsforretning. Det kan synes charmerende, at forlystelseshaver kun har åbent om sommeren, ligesom dengang jordbær var en sæsonbestemt delikatesse og også derfor smagte af noget særligt. Men ud fra en forretningsmæssig tankegang er det ikke umuligt at forstå ønsket om at have åbent længere end nogle få sommermåneder.

Jul i Tivoli fandt sted første gang for 23 år siden i en begrænset del af, hvad der engang hed A/S Københavns Sommer-Tivoli, og siden har begivenheden spredt sig til hele haven, der i juleperioden i fjor fik besøg af henved en million mennesker. Det samlede årlige besøgstal er på 4,6 mio. gæster.

Julen - og juleudsmykningen - har atter ramt Danmark. Her er det Tivoli i København.
Julen - og juleudsmykningen - har atter ramt Danmark. Her er det Tivoli i København.

Denne gang er Tivoli gået all in, som det hedder, med hele den poesi og underspillede humor, der ofte præger forlystelseshavens iscenesættelse og blandt andet det område, der hedder Smøgen. Det er ikke et rygerværtshus men et folkeligt stræde med små, gammeldags boder, hvor der fra tidligere tider hænger sjove skilte og muntre tekster af blandt andre Halfdan Rasmussen.

Det har sneet i Tivoli, og – og dette er en sand historie – et lille forbipasserende barn spurgte forleden dag højt og undrende sine forældre, hvorfor det havde sneet her og ikke hjemme hos dem? Det er selvfølgelig, fordi træer og buske er pyntet med noget, der ligner sne, så alle sejl er sat til for at fremme julehumøret og omsætningen, og der er ikke noget galt med nogen af delene.

Et gennemgående tema dette år er tog- trafikken. Modsat i den virkelige verden er togene ikke forsinkede, for de store lokomotiver i »den tivolianske togbane«, som der står på et skilt, holder stille ved stationen.

Hvad mon den hedder? Den hedder selvfølgelig Hjulkøbing. Af køreplanen fremgår det, at der går tog til »dragende destinationer«, og der kommer tog fra »løjerlige lokaliteter«, og så kan man i øvrigt spise på stationen.

Julen - og juleudsmykningen - har atter ramt Danmark. Her er det Tivoli i København.
Julen - og juleudsmykningen - har atter ramt Danmark. Her er det Tivoli i København.

Hjulkøbing Station er – som Tivoli i det hele taget – gennemført nostalgi. Inde i den højloftede ventesal er der udover en bizar opstilling af bamser, som var det et stykke moderne installationskunst, Statens Kunstfond havde insisteret på i forbindelse med nybyggeriet, modeller og fotografier af gamle lokomotiver. I ventesalen finder man også et sted, der sælger flæskestegssandwich, fordi den har både noget med jul og gamle stationskiosker at gøre. Og maden kan man så tage hen til en rekonstruktion af tidligere tiders kupeer med borde imellem sæderne og – gennem en skærm – se optagelser af danske vinterlandskaber, som om man kørte igennem dem.

Jul i Tivoli er en blanding af et marked med boder og en park med forlystelser. Hvor det kan være kvalmefremkaldende med halvhjertet juleudsmykning som et par granguirlander og nogle plasticstjerner allerede fra engang i begyndelsen af november, er Tivoli et sted, man som voksen opsøger af egen fri vilje. Eller i hvert fald børnenes vilje.

Derfor er det også tiltalende, at Tivoli har gjort sig store anstrengelser for at skabe en konceptuelt sammenhængende totaloplevelse, så gæsterne får noget for pengene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.