Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

- Jeg er ikke ond, men jeg var dum

Ditte Okman, der måtte forlade sit job i Venstre efter at have stordummet sig på Facebook, giver nu sin udlægning af sagen.

Ditte Okman foran sin tidligere arbejdsplads, Christiansborg.
Ditte Okman foran sin tidligere arbejdsplads, Christiansborg.

Dum eller bare lidt for naiv?

Ditte Okman, der for et lille års tid siden blev verdensberømt i Danmark, fordi hun på Facebook svinede en kioskdame på Christiansborg til, er ikke i tvivl:

- Jeg har måttet spørge mig selv, om jeg virkelig er et ondt menneske. Men jeg har lært, at man ikke er sine handlinger. Dem kan man jo ikke lave om. Jeg er ikke ond, men jeg var dum, siger Ditte Okman i et stort interview i det nye nummer af Alt for damerne, som udkommer torsdag.

Facebook var et sjovt frirum
Det hele begyndte godt, da den 36-årige journalist for godt et år siden blev ansat i Venstres pressetjeneste. Her skulle hun blandt andet sørge for at eksponere de mere bløde sider af politikerne - et felt hun kendte en del til fra sin fortid som journalist på Se og Hør. Men mens hun alligevel sad foran computeren, opdaterede hun sin Facebook-status, som hundredtusindvis af andre danskere gør hver dag.

- Jeg brugte Facebook som et sjovt frirum. Også til at udlevere mig selv. Jeg fortalte, når jeg havde eksem i hele hovedet eller havde taget ni kilo på på 14 dage. For mig var Facebook et frirum, hvor jeg kunne være hudløst ærlig og tillade mig at bruge en værtshusjargon, som man kun kan blandt venner. Vi opfattede vist alle Facebook som et privat forum med højt til loftet, siger hun i dag til Alt for damerne.

Farverige opdateringer
Rummelighed var der også brug for, når man læste de af Ditte Okmans opdateringer, der ikke handlede om hende selv. "Paven er et svin", "Dronning Margrethe siger nøjagtig lige så hjernedøde ting som Amalie fra Paradise Hotel", og "Frank Jensen ser liderlig ud på den virkelig klamme måde", fik hun blandt andet fortalt sine Facebook-venner - heriblandt også en lang række andre journalister.

- Det faldt mig aldrig ind, at det skulle læses af andre end dem, der kender mig og var venner med mig på Facebook, siger hun i dag.

Men det blev Ditte Okmans opdateringer.

Jeppesen satte lavinen i gang
I marts sidste år delte hun sin irritation over en ekspedient i Christiansborgs kiosk, som ifølge Ditte Okman snakkede for meget og måtte være "psykisk syg". Da en Facebook-ven bad om en uddybning, tilføjede hun: "Har lyst til at kvæle hende langsomt. Hvis hun dog bare kunne lukke sin forudsigelige røv en gang imellem..."

Så rullede lavinen. Den daværende Politiken-blogger Michael Jeppesen skrev om Ditte Okman, så blev  hun blev ringet op af flere journalister, og pludselig var der et billede af hende på B.T.s hjemmeside.

- Så blev jeg bange. Så gik jeg vist i chok. Og så tog jeg hjem. Jeg havde jo ingenting at sige - andet end at mine opdateringer jo aldrig var tiltænkt dagens klare lys, siger hun til Alt for damerne.

En undskyldning til kioskdamen
- Det var mig magtpåliggende at give kioskdamen en personlig undskyldning. Stakkels dame. Jeg havde virkelig ondt af hende og skammede mig, så næste dag kørte min veninde Mette (Walsted Vestergaard fra TV-Avisen, red.) mig forbi blomsterhandleren og ind på Christiansborg, fortæller hun i interviewet i Alt for damerne.

TV2 opdagede Okman, og filmede hende på vej ud fra i kiosken. Og da hun kom hjem, faldt hun udmattet om i sofaen.

- Til sidst tændte jeg for fjernsynet, og det første, jeg så, var en reklame for den sene nyhedsudsendelse på TV2 - med mig som tophistorien. Så slukkede jeg for fjernsynet. Og tændte det ikke igen den næste måned.

Så ikke Løkke
Ditte Okman sygemeldte sig, og ugen efter sagde hun sin stilling op hos Venstres pressetjeneste.

- Jeg så ikke selv, da Lars Løkke tog afstand fra mig i TV. Da lå jeg under dynen med rødsprængte øjne, og sådan lå jeg i mange uger, siger Ditte Okman til Alt for damerne.

I bladet fortæller hun også om hvordan hun oplevede de voldsomme reaktioner og dødstrusler fra fremmede mod hende.

Ditte Okman er netop begyndt som selvstændig kommerciel blogger. Læs hendes blog på ditteokman.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.