Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jazzfestivalen overlever trods uheldig israelsk afvisning

Trods trusler om det modsatte valgte Københavns Kommune torsdag eftermiddag at fortsætte sin støtte til jazzfestivalen. »De lagde sig fladt ned og gav en undskyldning,« siger kulturborgmester.

Archie Shepp Quartet i Jazzhouse 19. oktober 2016. Den 79-årige freejazz-legende og saxofonist Archie Shepp og hans faste kvartet præsenteres i samarbejde med Copenhagen Jazz Festival. Archie Shepp - saxofon, vokal, Tom McClung - piano, Darryl Hall - kontrabas, Steve McCraven - trommer)
Archie Shepp Quartet i Jazzhouse 19. oktober 2016. Den 79-årige freejazz-legende og saxofonist Archie Shepp og hans faste kvartet præsenteres i samarbejde med Copenhagen Jazz Festival. Archie Shepp - saxofon, vokal, Tom McClung - piano, Darryl Hall - kontrabas, Steve McCraven - trommer)

Københavns Kommune fortsætter sin støtte til jazzfestivalen. Det blev besluttet på et møde i Kultur- og Fritidsudvalget sent torsdag eftermiddag, hvor festivalens ledelse var blevet bedt om at forklare forløbet omkring den israelske jazz-musiker, der blev afvist med den begrundelse, at festivalen ikke hyrer israelske kunstnere af »politiske grunde«.

»De lagde sig fladt ned og gav os en undskyldning,« som Københavns Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen formulerer det. Han kalder forløbet for »brandærgerligt«, men hæfter sig også ved, at festivalens ledelse har understreget, at de ikke diskriminerer men fremover vil arbejde for en kunstnerisk stærk festival.

»Det vigtigste er, at de har undskyldt sagen og understreget, at den ikke gentager sig. Vi kan ikke bruge københavnernes penge på en festival, der diskriminerer musikere med bestemt baggrunde,« understreger Carl Christian Ebbesen, der suppleres af Venstres Jens-Kristian Lütken.

»Det var en meget uheldig udmelding, Kenneth Hansen kom med og kommunikationen var meget underlig. Det kan en undskyldning ikke ændre på og forløbet har da også vist, at det var berettiget med en diskussion,« siger Lütken, der også bakker op om jazzfestivalen efter dagens forklaring.

»Jeg tror, at festivalen selv er blevet gjort opmærksom på, hvordan de skal agere fremover,« siger Jens-Kristian Lütken.

Sagen om Copenhagen Jazzfestival begyndte den 24 marts, hvor israelske Alon Farber lagde et afslag på Facebook. Afslaget kom fra festivalens leder, Kenneth Hansen, og gik på, at festivalen ikke hyrede musikere fra Israel af ”politiske grunde”.

Udmeldingen fik kritik fra flere steder, blandt andet fra Københavns Kommune, der støtter festivalen med en million kroner om året.  Før torsdagens møde varslede Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen, at man ville indstille støtten, hvis festivalen gjorde sig skyldig i at diskriminere. Men med dagens undskyldning er han klar til at frede festivalen.

» Vi har fået en redegørelse og en undskyldning. Nu skal vi bare have den bedst mulige jazzfestival til københavnerne,« siger Carl Christian Ebbesen.

Kenneth Hansen, der leder Copenhagen Jazzfestival, har hele tiden sagt, at hans oprindelige mail havde et »kluntet ordvalg«. Han har siden booket Alon Farber, der optræder på festivalen til juli.

Efter mødet havde Kenneth Hansen dog ingen kommentarer. Han henviste til festivalens kortfattede bestyrelsesformand.

» Mødet foregik i en fin tone, og udvalget tager de beslutninger, som udvalget tager,« konstaterede Anders Laursen efter mødet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.