Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Jagten« vandt prisen for bedste manuskript

Thomas Vinterbergs »Jagten« vandt prisen for Bedste manuskript til uddelingen af årets European Film Awards lørdag aften på Malta.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm har lørdag aften vundet prisen for bedste manuskript ved European Film Awards for deres film »Jagten«. Her ses de to prisvindere sammen med skuespiller Mads Mikkelsen. Arkivfoto
Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm har lørdag aften vundet prisen for bedste manuskript ved European Film Awards for deres film »Jagten«. Her ses de to prisvindere sammen med skuespiller Mads Mikkelsen. Arkivfoto

 Foran Michael Hanekes »Amour«. Hanekes film vandt til gengæld andre fire store priser og overgik dermed Thomas Vinterberg og blev aftenens film i centrum.

Aftenens store vinder Michael Haneke insisterede på at tale tysk/østrigsk i sine takketaler, da han er født i Tyskland og opvokset i Østrig. Siden har han mest lavet film i Frankrig, der er det mest største, mest frodige og eksperimenterende filmland i Europa med mere end 250 nye film af alle mulige slags hvert år. Og det er lige netop forskelligheden og egensindigheden, der gør europæisk film så spændende i forhold til for eksempel amerikansk film.

For 25 år siden blev European Film Awards skabt som - om ikke en modvægt til Hollywood og deres Oscar - så som vores egen hyldest herovre på det brogede og dannede kontinent.

Vi har mere end nogensinde brug for at se hinandens film, så vi sikrer mangfoldigheden, og den fordomsfri tankegang blev hyldet i et meget morsomt og alt andet end pompøst show.

Vinterberg: Cirklen er sluttet

Dansk film havde otte nomineringer og vi vandt én pris. Den gik til Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm for manuskriptet til »Jagten«. Selv om jeg selv havde tippet, at Mads Mikkelsen også ville vinde skuespillerprisen for sin hovedrolle i filmen, så er en EFA-pris absolut godkendt. Alle andre konklusioner vil gemme på elementer af sensationsjournalistisk. Kun ved otte af de fem og tyve ceremonier har vi vundet priser, og nu vinder vi noget to år i træk og lur mig om ikke Lars von Trier i det mindste bliver nomineret næste år med "Nymphomaniac". Det krøllede geni er samtidig i nyere tid begyndt at trække flere andre navne med sig ud i Europa.

Da Thomas Vinterberg blev kaldt for scenen for at modtage prisen for Bedste manuskript for "Jagten", der har premiere i Danmark 10. januar, sagde han:

- Cirklen er sluttet nu, fordi en af mine første priser var en pris uddelt af Wim Wenders, og nu vil jeg tage ham på ordet og give ham en middag, så jeg endelig kan møde ham rigtigt og vi kan få talt ud. Og selvfølgelig tak til Mads Mikkelsen, der ikke alene ser godt, men han er også en god fyr, sagde Thomas Vinterberg efter at to skuespillere på scenen havde friet til Mads Mikkelsen. Både en kvinde og en mand!

Morsomt show

Jeg husker en del gumpetunge award-shows gennem tiden, men European Film Awards er blevet friskere og mere modige med den tyske værtinde Anke Engelke på scenen, der dog ikke ramte særlig meget plet med vitsen om, hvad man kalder en provokerende god chokolade-bar: "Mars von Trier!". Heldigvis var det ret megen anden humor, der tog sit udgangspunkt i, hvad der sker under bæltestedet. Danskerne og englænderne i presserummet grinede, mens der var helt ro hos de fleste journalister fra katolske lande.

Slutresultatet blev, at Michael Haneke vandt fire priser for "Amour", Tomas Alfredson to styk for "Tinker Tailor Soldier Spy" og ligeledes vandt Steve McQueen to priser for "Shame". De sidste fire var dog overvejende tekniske priser, hvor Hanekes film vandt alle de store priser undtagen den til manuskriptet, som gik til "Jagten", der får dansk premiere 10. januar.

Andre film der snart får dansk premiere:

"Cæsar skal dø", 13. december

"Amour", 20. december

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.