Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

J.K. Rowling angribes af indianere

Indfødte amerikanerne mener, at Harry Potter-forfatteren udnytter og forvrænger navajoernes historie i nye historier om trolddom i Nordamerika.

J.K. Rowling - har fået problemer med de oprindelige folk i Nordamerika for hendes nye historier. 
J.K. Rowling - har fået problemer med de oprindelige folk i Nordamerika for hendes nye historier. 

Hvis forfatteren bag Harry Potter-bøgerne, J.K. Rowling, kunne have grebet til en af sine bøgers mange magiske tricks, kunne man godt forestille sig, at hun ville have skriblet lidt om i hendes nyeste udkomne tekst.

I hvert fald er Rowling løbet ind i lidt af en shitstorm fra forskellige talsmænd for de indfødte amerikanere - indianerne, som de traditionel er blevet kaldt - for at udnytte og forvrænge deres historie og myter.

Årsagen findes i  »Historien om magi i Nordamerika« - en ny historie som J.K. Rowling udgiver i denne uge i fire kapitler på websitet Pottermore.com, hvor et nyt kapitel offentliggøres hver dag kl. 14 fra tirsdag til fredag.

Her udvider hun sit klassiske fantasy-univers, som det kendes fra Harry Potter-bøgerne, til Nordamerika fra det 14. århundrede og frem.

Som i Potter-universet er der en del konflikt mellem den magiske verden og den almindelige verden (hvor Mugglerne her hedder No-Maj). Blandt andet beskrives begrebet »Skin walkers« - der dækker over onde troldmænd, der antager dyreskikkelser og hærger blandt menneskene.

Men i Rowlings version er det bare »animagus«-troldmænd«, der bruger dyre-skikkelsen til at jage eller flygte fra forfølgelser. Og som så hænges ud for ondskab af det ikke magiske samfund, No-maj'erne.

Og så har vi balladen. For »Skin walkers« er en ganske central del af Navajo-stammens mytologi - netop som onde ånder - og her er man ikke vilde for at se mytologien indlemmet i Rowlings fantasy-univers.

Ifølge en af hovedkritikerne, dr. Adrianne Keen, er det udtryk for et annektering af den oprindelige kultur og endnu en kolonisation af de indfødte amerikanere.

Og bare det at tale om det oprindelige folk i Nordamerika er typisk for den sædvanlige stereotypi, der slår alle stammer sammen til en vild kultur og kalder dem indianere, skriver Adrienne Keene på sin blog.

I det hele taget burde J.K. Rowling holde sig væk fra den i forvejen pressede mytologi, fremgår det af hendes twitter-konto:

Og bloggeren, der har cherokee-baggrund, står bestemt ikke alene på de sociale medier.

Ud over en række tweets, der repræsenterer indfødte, er almindelige Rowling-fans også begyndt at lade høre fra sig:

Debatten på de sociale medier indeholder dog også forsvar for, at der jo trods alt kun er tale om fiktion og ikke historieskrivning om de oprindelige amerikanere.

Til gengæld er der mange, der bemærker tavsheden fra forfatteren J.K. Rowling selv. Hun har ellers for vane at være meget aktiv på de sociale netværk og er også kendt for at svare personligt til fans, der har spørgsmål til hendes magiske univers - men ikke denne gang.

J.K. Rowlings historie om den magiske historie i Nordamerika afsluttes fredag og ses som en slags oplæg til den nye film, som Rowling har skrevet manuskript til, og som får premiere til november, »Fantastic Beasts and Where to Find Them«.

Her starter handlingen netop i amerikanske New York i 1920 og Eddie Redmayne har hovedrollen som troldmanden, Newton Scamander. Det er meningen, at filmen er den første af en serie på tre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.