Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iransk Muhammed-film vækker protest i Sverige

Eksil-iranere i Sverige protesterer mod en iransk film om Muhammed. Den opfordrer til jihadisme, skriver de. I Danmark blev den vist under CPH:DOX uden debat.

Reklame i Teheran for Majid Majidis Muhammed-film, der er blevet kritiseret af eksil-iranere. Foto: AFP
Reklame i Teheran for Majid Majidis Muhammed-film, der er blevet kritiseret af eksil-iranere. Foto: AFP

Iranske eksilkunstnere protesterer imod, at en iransk film om Muhammed med titlen »Muhammed: The Messenger of God« vises på Göteborg Film Festival.

De skriver i et indlæg i avisen Dagens Nyheter, at filmen kan anspore til religiøs fanatisme. Filmen er et portræt af Muhammed og er udvalgt af de iranske myndigheder som landets bidrag til Oscar-prisuddelingen. Filmen blev sidste år vist i Danmark under CPH:DOX.

Filmen er instrueret af den kendte iranske instruktør Majid Majidi, der har ønsket at opnå et så korrekt historisk billede af Muhammed som muligt. Filmen viser ikke Muhammeds ansigt under den tre timer lange forevisning.

I deres indlæg i Dagens Nyheter skriver eksil-iranerne, at filmen er finansieret af det iranske regime som et stykke politisk redskab:

»De ved – ligesom engang nazisterne – at film er virkningsfuldt. Derfor henretter og fængsler de uafhængige filmskabere og laver deres egen produktion,« siger filmproducent Karim Savalan til avisen.

Ifølge indlægget kan filmen animere unge svenske muslimer til fundamentalisme og jihad:

»Der findes et tydeligt budskab i filmen om at rette sig efter Guds vilje. Om at være beredt på at ofre sig. Den tanke er bærende hos både Islamisk Stat og shiitiske fraktioner. Og portrættet af jøder er farligt. De skildres som terrorister. Som islams hovedfjende.«

Jonas Holmberg, kunstnerisk leder på Göteborg Film Festival, siger:

»Vi har længe engageret os i at støtte regimekritiske film. Men »Muhammed: The Messenger« er interessant. Både teologisk, politisk og billedæstetisk,« siger han til Dagens Nyheter.

På spørgsmålet om filmens portræt af jøder siger Jonas Holmberg:

»Vi tror, at folk selv kan bedømme filmens budskab. Jeg synes, det er godt med debat, som jo bygger på, at filmen vises.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.