Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Intet lys? Print en lommelygte

I campingområdet har tech-entusiaster sat 3D-printere op. Det skal give danskerne gode erfaringer med ny teknologi. Og inspirere verden.

»Vi har brug for mere strøm.« Martin Axelsen er i gang med at varme sine 3D-printere op – og måske gøre verden til et lidt bedre sted. Foto: Torkil Adsersen
»Vi har brug for mere strøm.« Martin Axelsen er i gang med at varme sine 3D-printere op – og måske gøre verden til et lidt bedre sted. Foto: Torkil Adsersen

Campingområdet har allerede fået den særprægede lugt, der kommer, når 100.000 mennesker bor i telte og spiser, drikker og tisser på et relativt lille område.

Men midt mellem mudderpølene, de selvopfundne boldspil og hurtigtdrikkende festivalgæster ligger Dream City. Her har ildsjæle siden midten af marts fået frie rammer til at bygge særlige lejre, og resultatet er blandt andet værkstedet MakerSpace, hvor Martin Axelsen og hans kollegaer fra Labitat hjælper gæster med at printe deres visioner ud ved hjælp af tre 3D-printere.

»Jeg er Nørd med stort N,« griner Martin Axelsen, der har skyndt sig gennem campingområdet, da han fik besked om, at Berlingske var kommet på besøg.

Begejstringen matcher hans stærkt orange regnjakke. Martin Axelsen har selv bygget 3D-printerne.

De fleste dele har han printet ud fra en oprindelig printer, så han har kunnet bygge de tre printere på bordet for 11.000 kroner. Og for Labitat er det netop en del af pointen, at den nyeste teknologi skal være tilgængelig – og derfor billig.

»Vi er et fællesskab for kreativitet og teknologi,« fortæller han. »Jeg er en slags tech-kunstner. Jeg har altid syntes, at det var fedt at lege med elektronik.«

Et af målene for Labitat er at bygge en lommelygte. Den skal kunne lyse ved hjælp af et lille apparat, der bliver bygget et andet sted i Dream City, og som udnytter den sidste energi i døde batterier.

Til inspiration for alle

Det drypper en smule på Dream City, men ikke nok til at stoppe Martin Axelsen og hans kollegaer i at sætte printerne i gang. Mens øl bliver åbnet i de nærliggende lejre, og tømmermændene langsomt bliver druknet, fortæller de entusiastiske nørder om perspektiverne ved ny teknologi.

»Nogle er bange for nye teknologier, på trods af at vi alle bruger dem hele tiden. Vi vil give folk magt over teknologi i stedet for at den tager magten. Så kan alle træffe oplyste, etiske valg om hvordan de vil bruge teknologier til at bygge vores fælles fremtid og imødegå klimakrise og ressourcemangel,« siger Emil Polny, der også er en del af Labitat og til dagligt fokuserer på biotech.

Ud over MakerSpace og Labitats 3D-printere byder Dream City på fællesskabsspil, workshops, en saloon, alternative boformer, værksteder og meget mere. Alt sammen bygget op af entreprenante gæster som Emil Polny og Martin Axelsen og alt sammen åbent for alle.

Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde, fortæller, at siden ildsjælene begyndte at bygge lejre for tre måneder siden, har de lært hinanden at kende og er begyndt at bruge hinandens know how og hjælpe hinanden med at virkeliggøre ideer. Nu skal den fællesskabsånd forplante sig ud i samfundet.

»Vi håber, at når du kan se dig selv som aktiv medborger, inspirerer det dig til at gå ud og skabe din verden. Hvis du kan være med til at bygge den her landsby, kan du også gå ud og være med til at skabe forandring på andre fronter,« siger hun.

Forskere og fuldebøtter

Lejren »Unicorny Camp« giver gode råd til, hvordan gæsterne kan opbygge foreninger og skabe et netværk for homoseksuelle – også uden for de store byer. Men målet kan også være mindre konkret.

»Det handler om medborgerskabs-bevidsthed. At man oplever, at det er sjovt at bidrage til den verden, vi lever i,« siger Christina Bilde.Det er andet år, at Dream City er en del af Roskilde Festival, men det er langt større og mere omfattende i år. Copenhagen Business School (CBS) har fået øjnene op for mulighederne i festivalens campingeksperiment, og de er blandt de universiteter, der har forskere i Dream City. De skal teste nogle midlertidige bygninger, og ifølge Esben Rahbek, centerchef for Center for Social Responsibility på CBS, har projektet stort potentiale for fattige i slumkvarterer.

»Roskilde giver med sit festivalliv og sin mentalitet en enestående mulighed for at afprøve og videreudvikle bæredygtige ideer, som både kan bidrage til løsning af nogle af de globale udfordringer og rummer forretningsmuligheder,« siger han.

Nogle meter væk sidder en gruppe sortklædte drenge i plastikstole og kaster en bold frem og tilbage imellem sig. Reglerne er uklare, men alle skal jævnligt drikke store slurke af deres øl. Ikke umiddelbart en enestående mulighed for at finde løsninger på verdens problemer. Men entusiasmen og idéerne er der, forsikrer Emil Polny fra Labitat.

»Folk vil gerne være med, og de synes, at det er sindssygt fedt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.