Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Instruktør Palle Kjærulff-Schmidt er død efter sygdom

En 60'erne og 70'ernes store filminstruktører er sovet ind efter kort tids sygdom.

Instruktør Palle Kjærulff Schmidt, den 12. august 1998. En 60'erne og 70'ernes store filminstruktører er sovet ind efter kort tids sygdom. Det skriver Ritzau, onsdag den 14. marts 2018.. (Foto: SØREN STEFFEN/Scanpix 2018)
Instruktør Palle Kjærulff Schmidt, den 12. august 1998. En 60'erne og 70'ernes store filminstruktører er sovet ind efter kort tids sygdom. Det skriver Ritzau, onsdag den 14. marts 2018.. (Foto: SØREN STEFFEN/Scanpix 2018)

Filminstruktør Palle Kjærulff-Schmidt er død 86 år gammel efter kort tids sygdom. Det oplyser familien til Ritzau.

Instruktøren spillede en rolle i »den nye bølge«, der var en progressiv kulturbevægelse op gennem 1960'erne, og som formede og ikke mindst omformede dansk film.

Som 22-årig debuterede han som teaterinstruktør på Nørrebro Teater i 1953.

Læs Berlingskes 80 års fødselsdagsportræt fra 2011 her

Hans gennembrud kom med filmen »Weekend«, der blevet lavet sammen med Klaus Rifbjerg som manuskriptforfatter.

Den efterfølgende film »Der var engang en krig« er betragtet som et af Kjærulff-Schmidts hovedværker. Filmen skildrer en ung dreng, der bliver til en mand under Anden Verdenskrig.

Læs hvad Berlingske Tidendes anmelder skrev om Palle Kjærulff-Schmidts iscenesættelse af radioteater i 2003:

Filmen blev i 1967 nomineret til en Oscar-statuette for bedste ikke-engelsksprogede film.

Efter flere store fjernsynsfilm i 1970'erne, har Palle Kjærulff-Schmidt også udtrykt sig gennem fotografier og radioteaterstykker. Hans fotografier har blandt andet været udstillet på Louisiana.

Desuden havde Palle Kjærulff-Schmidt en række rejseessays på sit CV. Blandt andet »Tolv skridt« fra 2002, hvor han beskrev sine rejser rundt i verden - med egne fotos. Læs hvad Berlingskes anmelder dengang skrev om hans rejseessays her.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.