Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indiana Jones-mysteriet er løst

Et amerikansk universitet modtog en mystisk pakke. Nu ser gåden om journalen, der hjalp Indiana Jones på sporet af Pagtens Ark, ud til at være løst.

Harrison Ford som Indy.
Harrison Ford som Indy.

Hvem sendte pakken?

I den forgangne uge blev spørgsmålet stillet igen og igen på Twitter, Facebook og utallige debatfora på nettet.

12. december havde det amerikanske University of Chicago modtaget en mystisk pakke adresseret til en Henry Walton Jones, Jr. - bedre kendte som Indiana Jones fra filmklassikerne om arkæologen og eventyreren, der spilles af Harrison Ford.

Pakken indeholdt en yderst detaljeret replika af den fiktive professor Abner Ravenwoods journal fra den første Indiana Jones-film »The Raiders of the Lost Ark« fra 1981. I filmen benytter Indiana Jones den selvsamme journal til at finde frem til den hellige guldskat Pagtens Ark, der menes at indeholde intet mindre end de originale stentavler med De Ti Bud, som Moses modtog fra Gud.

Både Indy og professor Ravenwood var - i fiktionens verden - tilknyttet University of Chicago.

Noget gik galt mellem Guam og Italien

Så langt så godt. Internettet flød over med spekulationer, gætterier og mere eller mindre konspiratoriske teorier. Hvem sendte pakken?

Nu er mysteriet tilsyneladende løst, og forklaringen, som universitet har lagt ud på sin blog, er næsten lige så utrolig.


Foto: University of Chicago

Pakken og journalen var fremstillet af en Ebay-sælger fra Guam, som specialiserer sig i at fremstille Indiana Jones-rekvisitter og sælge dem til fans af filmene.

Journalen var sendt med posten til en køber i Italien, men undervejs på rejsen faldt den mindre pakke med journalen og Indiana Jones' navn ud af den større forsendelse. Det skete på Hawaii, og uden at opdage fejlen tilføjede postvæsnet dér det korrekte postnummer og sendte pakken videre til Chicago. Det fremgår af et brev, som The United States Postal Service har sendt til sælgeren fra Guam.

Udstilles på museum

Den lille notesbog med rød og irgrøn indbinding er fuld af håndskrevne noter, dokumenter, pengesedler, mystiske tegninger, sort/hvide postkort, gamle avisudklip og billeder af professor Ravenwoods datter, Marion, som havde et kærlighedsforhold til Indiana Jones.

På University of Chicagos Tumblr er der uploadet flere billeder af journalen.

Sælgeren fra Guam har givet universitetet lov til at beholde journalen, og vil lave en ny udgave til den italienske køber.

På grund af den store interesse har universitetet nu udstillet hele molevitten. Frem til udgangen af marts kan pakken, journalen og alt dens indhold således opleves på Oriental Institute Museum i Chicago.

Video: Sådan ser den mystiske journal ud:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.