Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvidsten Gruppen tiltrækker sjældent segment

Filmen "Hvidsten Gruppen" rundede tirsdag 400.000 solgte billetter. Filmen har fat i et publikum, som sjældent går i biografen.

Scene fra filmen "Hvidsten Gruppen", der hitter stort i biografen.
Scene fra filmen "Hvidsten Gruppen", der hitter stort i biografen.

»To billetter til balkonen, tak...«

Biografsuccesen "Hvidsten Gruppen" har tilsyneladende fat i et segment, der sjældent går i biografen. Ifølge producenten bag filmen, Regner Grasten, skyldes det, at filmen rammer ned i den danske folkesjæl.

- Det er bred gruppe af mennesker, der går ind og ser den - også folk, som sjældent går i biografen. En biografdirektør fortalte, at folk ringer og bestiller billetter til balkonen, og de har jo ikke eksisteret i 20 år, siger en grinende Regner Grasten med henvisning til dengang for længe siden, man i de fine, gamle biografer kunne bestille sofa- og balkonbilletter.

Regner Grasten har også en del at grine af i disse dage. Filmen der handler om besættelsestiden har på to uger solgt biografbilletter i et tempo, som kun ganske få danske film gør. Tirsdag passerede man 400.000 billetter, og Regner Grasten regner med, at filmen runder 600.000-700.000 billetter.
 
- Dermed kommer vi i top-ti og i klasse med film som »Klovn«, »Krummerne« og »Flammen og Citronen«.
 
Spørger man Regner Grasten, hvorfor filmen, der er instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis og har skuespillere som Jens Jørn Spottag og Bodil Jørgensen i hovedrollerne, sælger så godt, svarer han, at det handler om længslen efter værdier.
 
- Vi lever i en meget forvirret tid, og folk føler, at de mangler et holdepunkt. Filmen handler om familie, sammenhold, solidaritet og om at ofre sig for andre - alt det man ikke oplever i tiden. Ideen med filmen har været at ramme den danske identitet og danske værdier, siger Regner Grasten.

Forældre tager børn med i biografen

Han fortæller, at en måling viser, at 20 procent af dem, som ser filmen, er mellem 10 og 16 år, og det tyder på, at det er forældre, der ser filmen sammen med deres børn. Filmen giver noget at tale om, fordi den handler om værdier, som man sætter i relation til tiden - f.eks. oprøret i Syrien, mener han. Herudover har filmen fat i publikummet plus 40. En anden måling viser, at 100 procent af dem, som kommer ud af biografen, anbefaler filmen, og det gør, at mange går ind og ser den.
 
- Filmen går godt over hele landet, men står særligt stærkt i Jylland. I København går den rigtigt godt i omegnen, men vi er stadig nummer et i Palads biografen i weekenderne og nummer et i Dagmar. Men det er karakteristisk, at folk ser den i lokale biografer, siger Regner Grasten og peger på digitaliseringen og muligheden for at vise filmen i mange biografer samtidig som en anden årsag til de mange solgte billetter.
 
Ole Michelsen, filmekspert og tidligere vært på DRs legendariske filmmagasin Bogart, tror, at filmens succes hænger sammen med, at den beskriver ganske almindelige mennesker.
 
- Filmen handler om den solide, anonyme danske befolkning. Det er altid en fantastisk historie, når film ikke handler om konger, svindlere og x-factor folk, men om den almindelige dansker, der træder i karakter, tvunget af omstændigheder og fordi han/hun har fået en god opdragelse. Det er mennesker, der står for de gammeldags dyder – at man svarer enhver sit osv. Det er et godt tema, fordi film ofte fortæller om mærkelige, perverterede mennesker og seriemordere, siger Ole Michelsen.

Han er ikke overrasket over, at filmen ses af så mange, fordi den fortæller et stykke danmarkshistorie på en appellerende og følelsesladet måde.

- Det er en rørende og gribende historie om mennesker, der kommer så meget i klemme for at være med til at befri Danmark. Filmen rammer bredt. Jeg kommer meget på Lolland og har dér venner, som ikke går meget i biografen, men jeg ville have det fint med at invitere en af dem med ind og se filmen, fordi jeg er sikker på, at de vil synes, at det er en god historie. Det er en film med sin egen troværdighed. Der er ikke er noget Karl Smart ved den, siger Ole Michelsen.

Læs Berlingskes anmeldelse af filmen her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.