Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvem dør først i Game of Thrones?

Tysk universitet har lavet et computerprogram, der udregner statistik om sandsynligheden for at hovedfigurerne i den nye Game of Thrones-sæson får kniven.

Theon Greyjoy, Ramsey Snow eller Danaerys Targaryen? Hvem af dem når ikke til vejs ende af sjette sæson af Game of Thrones, når sæsonen, der starter på HBO natten til mandag, slutter dette års ti afsnit fyldt af is, ild, sex og brutaliteter?

Det kan selvfølgelig sagtens ske, at de alle tre stadig er med ved sæsonafslutning, men med den hyppighed, de centrale personers hoveder ryger af i serien, er der gået sport i at forudsige, hvem der næste gang står for tur.

Det har fået de studerende ved det Tekniske Universitet i München til at lave et computerprogram, der via diverse algoritmer forudsiger hvem, der vil ryge ud i den kommende sæson - eller i hvert fald hvor stor den statistiske sandsynlighed, der er for, at de enkelte må sige farvel før tid.

Ifølge de studerende har maskinen demonstreret en præcision på 74 procent med hensyn til at forudsige personernes udvikling og især afvikling i de foregående film og bøger i Games of Thrones-serien.

Og står det til algoritmernes forudsigelser, så har den hårdt pinte Theon Greyjoy udsigt til endnu flere pinsler - der er 74 procents sandsynlighed for hans død. Mens Theons onde ånd, Ramsey Snow, har bedre muligheder for at løse billet til nye sæsoner - hans farvel-statistik hedder 64 procent.

Tallene fremgår af en hjemmeside, de studerende har lavet ud fra maskinens forudsigelser, »GOT.show«, hvor der virkelig, er statitisk nørderi for alle pengene - udviklinger i kønspræsentation, mordrater, mest truede slægter og diverse andet inden for Game of Thrones. Den allermest truede figur er ifølge München-maskinen Tommen Baratheon med 97 procents aflivnings-trussel, men værre for mange fans er det nok, at den kolde elektronhjerne udpeger Daenerys Taegaryen som en kvinde med 95 procents sandsynlighed for farvel.

Også spørgsmålet om Jon Snows liv eller død, som har optaget mange Game of Thrones-bloggere siden afslutningen af femte sæson, har maskinen et svar på. Og i modsætning til diverse presseforlydender mener den tyske algoritmebetvinger altså, at Jon Snow må være i live.

Til daglig arbejder de studerende med at besvare komplekse biologiske spørgsmål gennem opbygning af algoritmer - og her var Game of Thrones en god afveksling, siger projektets leder, Dr. Guy Yachdav i en pressemeddelelse: »Den episke størrelse af de verden som er skabt af Geoge R.R. Martin giver næsten endeløse mængder af rå multidimensionelle data.«

Første del af besvarelsen af maskinens forudsigelser frigives af HBO kl. 03.00 natten til mandag dansk tid.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.