Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvad har Malala og Anne Frank til fælles?

Hun overlevede Talibans mordforsøg og fik tildelt Nobels Fredspris. Nu flyver et symbol på Malala også rundt i det ydre rum.

Lige mellem Mars og Jupiter bevæger en asteroide sig rundt, som netop har fået navneændring. Før hed den Asteroide 316201, nu er den opkaldt efter den i dag 17-årige pige Malala Yousafzai.

Hende, der i 2012 blev skudt i hovedet af den fundamentalistiske, politiske gruppe Taliban i Pakistan, fordi hun kæmpede for pigers rettighed til at gå i skole. Og hende, der sidste år fik tildelt Nobels Fredspris som den yngste person nogensinde.

4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksætter

Det var Dr. Amy Mainzer, der er astronom ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Californien, som opdagede asteroiden tilbage i 2010. Det er også hende, der nu har navngivet asteroiden.

”Det er en stor ære at opkalde den efter Malala. Selvom mange asteroider er blevet opkaldt efter personer, så er det meget få, der har fået et navn, der ærer kvinders indsatser (og især kvinder med anden hudfarve end hvid),” skriver astronomen på bloggen The Mandala Fund Blog.

Amy Mainzer har ligesom Malala et personligt budskab om uddannelse, særligt inden for naturvidenskaben.

”Vi har desperat brug for alle menneskers skarpe hjerner for at løse nogle af menneskelighedens sværeste problemer, og vi har ikke råd til at afvise halvdelen af Jordens befolkning.”

Ude i rummet flyver der, som hun påpeger, asteroider rundt, der er opkaldt efter både fiktive og virkelige personer. Der findes blandt andet tre opkaldt efter forfatteren Franz Kafka, sangeren Bruce Springsteen og Secret Service-agenten James Bond.

En anden pige, der har en asteroide opkaldt efter sig, er Anne Frank. Hun var jøde og skrev dagbog, da hun gemte sig for nazisterne i Amsterdam under Anden Verdenskrig. Bogen er i dag læst og udgivet verden over.

Læs også: 17-årige Malala Yousafzai vinder Nobels fredspris - læs hendes historie her

Læs også: Manu Sareen: Manderollen er under pres

Læs også: Mest spektakulære asteroide nedslag i Jordens historie

Artiklen er oprindeligt publiceret på Eurowoman.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.