Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvad er mest københavnsk - havnebadet eller "Harry's Place"?

Golden Days inviterer københavnerne til at stemme deres favoritter ind i Københavner-kanonen - ti af de mest ærkekøbenhavnske ting, steder eller begreber.

Havnebadet - her på på Islands Brygge - er en af kategorierne i nomineringerne til Københavnerkanonen.
Havnebadet - her på på Islands Brygge - er en af kategorierne i nomineringerne til Københavnerkanonen.

Definer København og hvad der allermest københavnsk. Er det en cykelflirt eller Istedgade, havnebadet eller Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, pølsevognen »Harry's Place« eller solen gennem Glyptotekets kuppel? Ja, det er næsten som at sammenligne højden på Rundetårn og et tordenskrald, men det er ikke desto mindre, den opgave, Golden Days nu beder københavnerne - og alle andre for den sags skyld -  om at gå i gang med.

Anledningen er Københavns 850 års jubilæum, der er temaet for årets Golden Days Festival i starten af september.  Det har fået arrangørerne til at sætte gang i en Københavner-kanon, der skal »undersøge hovedstaden som sted, fænomen og følelse.«

Hele året har man kunnet komme med bud på det til en hjemmeside, og en 20 mand stor jury har så pillet 20 bud ud fra de over 300 indkomne forslag. De 20 bud - der kan ses sidst i denne artikel -  skal nu skæres ned til ti i den endelige kanon, og frem til september kan man komme med sit eget bud på, hvad der skal med på københavnerkanon.dk.

Og som det fremgår, er spændvidden stor, og det har den også været i forslagene, siger Ritt Bjerregaard, der har været formand for Københavnerkanon-juryen og er meget tilfreds med det øjebliksbillede af København, der er kommet frem.

»I de mangfoldige nomineringer som Istedgade, cykelflirten og metrobyggeriet kan jeg som københavner genkende den by, jeg har levet i og med hele livet, fra min opvækst på Vesterbro over min tid på Rådhuset til i min daglige gang i København i dag,« siger Ritt Bjerregaard i en pressemeddelelse.

Her udtrykker også Golden Days' direktør Svante Lindenburg tilfredshed med, at kanonen er blevet både konkret og følsom.  »Det er ingen hemmelighed, at Københavnerkanon er en let skjult hilsen til Danmarkskanon. Derfor er det interessant at se, hvor vi adskiller os fra den,« siger Svante Lindenburg, der mener, at nomineringerne giver et fint billede af København lige nu - på godt og ondt.

Ud over den digitale præsentation og afstemning på københavnerkanon.dk,  bliver de 20 bud desuden udstillet på byens metrohegn ved Rådhuspladsen og på Kongens Nytorv. Den endelige tipunkts-kanon offentliggøres ved Golden Days start den 2. september.

De 20 nominerede:
Metrobyggeri
Broerne
Harry’s Place
Forårsmorgen på cykel gennem byen
Københavns tårne
Havnebad
Istedgade
Christianiacyklen
Assistens Kirkegård
Festival i byen
Neonlys der spejler sig i søerne
Dronning Louises Bro
Tove Ditlevsens »Barndommens Gade«
Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm
Refshaleøen
Sammenhold, fællesskab og omsorg
Cykelflirten
Solen gennem Glyptotekets kuppel
Stop Jyden (Graffiti i Nordvest)
Københavnerbænken.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.