Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hollywoods veltrænede rebel fylder halv-rundt

Få skuespillere har som Jane Fonda skabt vrede med sin politiske aktivisme, og få har i samme grad afspejlet samtiden.

Jane Fonda modtog i 1978 en Oscar for filmen Coming Home.
Jane Fonda modtog i 1978 en Oscar for filmen Coming Home.

En af min barndoms største biografoplevelser var Roger Vadims meget udsyrede hippie-science fiction film Barbarella fra 1968. Ikke at det er nogen særlig god film, men jeg vil aldrig glemme den flere etager høje filmplakat med filmens hovedrolleindehaver, Jane Fonda, i en rumdragt, der synes malet på hendes krop. Barbarella er en lummer affære, der først og fremmest handler om at få Fonda til at smide tøjet, og på den måde er filmen en spøjs fodnote i skuespillerens karriere, der har været præget af venstreorienteret aktivisme og feminisme – og en indbringende position som fitness-guru.

Den i dag 75-årige Jane Fonda er datter af Hollywood-legenden Henry Fonda, med hvem hun havde et anstrengt forhold, der først mildnedes mod slutningen af faderens liv.

1960erne var Jane Fondas mest produktive filmårti, og karakteristisk for tiden gik hendes vej til filmen via modeverdenen, hvor hun hyppigt optrådte som covergirl, blandt andet for Vogue.

Hendes halvt uskyldige, halvt sensuelle udstråling blev brugt i en række halvskandaløse film såsom Walk On The Wild Side (1962), der indbragte hende en Golden Globe, mens et humoristisk talent blev afsløret i den komiske western Cat Ballou (1965), der blev hendes gennembrudsfilm.

I 1965 blev hun gift med den franske filminstruktør Roger Vadim, og havnede således i midten af det brølende årtis internationale jetset. Vadim og Fonda dannede par i ti år, hvor Barbarella udgjorde et slags højdepunkt på trods af filmens tvivlsomme kvalitet. Som periodetypisk dokument er filmen blevet et kultobjekt med dens »psykedeliske« look og grinagtigt skuespil. Allerede ved sin premiere blev filmen opfattet som et stykke plastickitsch, men gjorde Fonda til tidens absolut hotteste stjerne.

Jane Fonda havde dog samtidig travlt med at bevise, at hun var meget andet end en trutmund og et blondt kæmpehår. I pagt med tidens ungdomsrevolutionære ånd, og med inspiration fra franske venstre-intellektuelle som Jean-Luc Godard, engagerede hun sig i en række politiske aktiviteter. Hun støttede de amerikanske indianere og de militante Sorte Pantere, hvis revolutionære mål hun bakkede åbenlyst op.

»Revolution er en kærlighedsgerning. Vi er alle børn af revolutionen, født til at være oprørere. Det løber i vores årer,« udtalte hun, der flere gange erklærede sig selv som kommunist. Det var dog det rene vand i forhold til Fondas næste revolutionære event, der begyndte, da hun i 1972 rejste til Nordvietnam for at vise solidaritet med USAs fjende.

Her blev hun fotograferet sammen med Viet Cong-soldater på en luftværnskanon, hvilket hun senere undskyldte offentligt i amerikanske TV-shows, uden at det dog betød, at store dele af den amerikanske offentlighed kunne tilgive hende. Størst var vreden dog, da hun benægtede USAs påstande om tortur mod amerikanere i nordvietnamesisk krigsfangenskab. Så sent som i 2005 blev skuespilleren spyttet i ansigtet af en vietnamveteran, der ønskede at markere sin afsky over for »Hanoi-Jane« – det hadenavn som skuespilleren var blevet tildelt af højrefløjen.

De politiske mål blev også delvis omsat i film såsom antiatomkraftfilmen Kinasyndromet og Coming Home fra 1978, der ofte betragtes som den første egentlige film om Vietnam-veteranernes trængsler. I firserne syntes Fonda i pagt med tiden at dæmpe de politiske aktiviteter, men fortsatte dog med at støtte feministiske organisationer, der blandt andet bekæmpede vold mod kvinder i Den Tredje Verden.

I 1982 udsendte hun sin første fitness-video, der demonstrerede hendes egetudviklede program baseret på de meget krævende aerobics-øvelser. I løbet af de næste 15 år udsendte hun 23 videoer og opnåede et samlet salgstal på 17 millioner videoer. I 90erne erklærede hun sig inaktiv som skuespiller, men genoptog filmkarrieren i 2005 med komedien Monster-in-law, der blev sablet ned af kritikerne, solgte mange billetter.

I 2013 forventer undertegnede, at den stadig smukke Jane Fonda gør et vaskeægte comeback, når USAs nye vidunderbarn Lee Daniel caster hende i rollen som Nancy Reagan, gift med den ærkekonservative præsident. Og dermed får ekskommunisten fuldbyrdet en spraglet karriere i og udenfor Hollywoods trygge rammer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.